Honderden kinderen wonen in moskeeën

In Nederland wonen honderden kinderen in vaak slecht onderhouden moskeeën. Sommige van deze moskee-internaten zijn brandonveilig, een enkele is illegaal. De overheid houdt geen enkel toezicht op hoe kinderen in de internaten worden behandeld, blijkt uit onderzoek van deze krant.

Er zijn onder meer moskee-internaten in Arnhem, Utrecht, Breda en Amsterdam. Alleen al in Rotterdam zijn er, voor zover bekend, drie , een vierde is in oprichting. Een moskee in Rotterdam-Zuid laat al jaren illegaal vijftig meisjes op zolder wonen. Vorig jaar nog was de situatie nog altijd „gevaarlijk te noemen”, staat in een vertrouwelijke gemeentelijke notitie. Van een ander internaat weet de deelgemeente al jaren dat de jongens bij brand niet goed wegkomen.

De gemeente Rotterdam en de deelgemeenten hebben nooit een einde aan de illegale en onveilige situaties gemaakt. Ook als toezichthouders bij de GGD in interne e-mails vermoedens uitspreken over „lijfstraffen”, gaat niemand dit na.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) zegt naar aanleiding van het verhaal contact op te nemen met Bureau Jeugdzorg in Rotterdam. „Specifieke situaties die worden beschreven, roepen vragen op over de veiligheid en de gezonde ontwikkeling van kinderen die daar verblijven.” De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (ruimtelijke ordening, PvdA) noemt het dossier „complex” en zegt als reactie „de situatie nu zat te zijn”. Hij zal volgende week alle betrokken moskeeën, diensten en deelgemeenten uitnodigen voor een gesprek.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat, net als bij schippersinternaten, de Inspectie Jeugdzorg op deze moskee-internaten gaat toezien. PvdA-Kamerlid Van Dam: „In situaties waarbij kinderen niet thuis wonen, vind ik dat er een reden is om te controleren.” VVD’er Van Nieuwenhuizen: „De inspecties die met jeugd van doen hebben, moeten hier hun taak opvatten.” Tweede Kamerlid Voortman (GroenLinks) noemt de situatie „heel ernstig”. SP-Kamerlid Karabulut is boos omdat de gemeente regels niet handhaaft. „Een overheid die weet van een onveilige en illegale situatie maar niet optreedt, dat kan gewoon niet.”