Hete bliksem met geitenkaas en rodewijnsaus

Een verrukkelijk bordje smaken, mooi om te zien en intense herfstgevoelens oproepend. Dat is dit gerecht van Martin Jarings van Brussels Lof in Groningen. En wie wil er geen positieve herfstgevoelens bij regen en donkerte – anders denk je misschien dat dit geen leuk jaargetijde is. In de keuken wel!

Maak eerst de basis voor de rodewijnsaus

1 l rode wijn, paar stengels selderij, 1 peterseliewortel, 1 ui, 1 winterwortel, 1 kleine of een halve knolselderij, 4 jeneverbessen, 8 peperkorrels, 1 bol ongepelde knoflook, schepje suiker, royale snuf Provençaalse kruiden

Snijd de groenten in stukken, doe ze in een pan en zet ze op met de rode wijn. Breng tegen de kook aan en laat een half uur tot een uur trekken.

Verwijder de groenten en doe de smaakmakers bij de wijn. Laat zachtjes inkoken tot een derde. Giet de wijnfond door een zeef en bewaar hem tot de saus gemaakt moet worden.

Hete bliksem met geitenkaas (voor 4 personen)

2 uien, 6 frisse appelen, snufje oregano, gemalen peper, boter, 1 el maïzena

Snij de uien in halve ringen. Schil de appelen en snijd ze in partjes.

Bak de ui in de boter tot-ie zacht is. Meng hem met alle andere ingrediënten door elkaar en verdeel de massa over vier ovenschaaltjes. Bak een halfuurtje in de hete oven (200 graden). Haal de schaaltjes eruit en laat de inhoud afkoelen.

Tot hier kan het gerecht voorbereid worden.

Om te serveren:

wijnfond, ongeveer 50 g koude boter, 4 plakjes geitenkaas, evt. wat geconfijte citroen, 2 stronkjes witlof, evt. tamme kastanjes of walnoten, evt. eekhoorntjesbrood (2 stuks)

Verwarm de oven op 200 graden.

Stort de hetebliksembergjes op een bakplaat, houdt ze eventueel bij elkaar met een bakring of een zelfgemaakte ring van aluminiumfolie. Of zet gewoon die schaaltjes in de oven – hoe dan ook, ze moeten in de oven om warm te worden en er gaat op elke portie een plak geitenkaas die lichtbruin moet worden.

Snijd de struikjes lof in vieren en bak die intussen in een koekenpan lichtbruin, bestrooi met wat peper en zout.

Kook in een steelpan 2 juslepels van de wijnfond verder in tot een klein stroperig laagje en sla daar de koude boter doorheen. Voeg eventueel een snufje zout toe. Houd warm, maar laat beslist niet meer koken.

Wie ze heeft bakt de kastanjes in wat olie in een koekenpan en de boleten in wat boter.

Stort de bliksembergjes met de geitenkaas op elk bord, leg er de lof, de kastanjes en/of de boleten bij en schep er ene plasje rode wijnsaus naast. Wie steviger wil eten, geeft er nog wat gestoomde aardappelen bij. Smul smul smul.