Het hagelt zoete korrels

Hoe gezond is het nationale schoolontbijt eigenlijk? En waarom al die folders? Bart en Rosemarijn schreven Dr. Zeepaard een brief dat er bij het schoolontbijt te veel zoetigheid op tafel stond, en ze hoeven ook geen reclame.

Vorige week hebben in heel Nederland kinderen samen in de klas ontbeten. Dat gebeurt ieder jaar een keer, om kinderen te leren dat het goed is om te ontbijten. Dat doet lang niet iedereen. Bart en Rosemarijn schreven Dr. Zeepaard dat dit nationale schoolontbijt volgens hen niet zo gezond was. Alleen zoete dingen op brood, op de smeerkaas na. “Wij mogen thuis alleen in het weekend zoetigheid, omdat dat ongezond is.” Ook vonden ze dat er te veel reclame was, die bovendien niet klopt. Zoals dat halvarine goed voor je zou zijn, „terwijl roomboter ongeveer even goed voor je is en ook nog veel lekkerder.”

Wat zat er eigenlijk in het ontbijtpakket? Bij het Voorlichtingsbureau Brood (dat bestaat echt, en die organiseren het ontbijt) weten ze het precies. Per klas zaten er 2 volkorenbroden in, 18 bruine bolletjes en 18 muesli- of krentenbollen. Voor op het brood was er halvarine, smeerkaas, appelkaneelstroop, fruitpasta, hagelslag met minder suiker (melk en puur) en halfvolle melk. Er had ook nog voor iedereen een ei in moeten zitten, net als vorige jaren, maar op het laatste moment besloot de eierleverancier toch niet mee te doen. Volgens het Voorlichtingsbureau zat er geen reclame in de pakketten, maar de informatiefolder voor de ouders leek daar wel erg op.

Dr. Zeepaard heeft raad gevraagd aan professor Katan, die alles van voeding weet. “Dat volkorenbrood is om te beginnen heel gezond”, zegt de professor. In al het brood zit jodium, en veel kinderen krijgen dat weinig binnen omdat ze weinig vis eten en al helemaal geen zeewier. In volkorenbrood zitten bovendien verschillende vitamines en mineralen. En nuttige vezels. “Er gaat niets boven tarwe om goed te poepen.”

“Halvolle melk is prima, daar zitten eiwitten en kalk in en die hebben groeiende kinderen veel nodig. Magere melk is nog beter, maar dat lusten veel kinderen waarschijnlijk niet.”

Professor Katan is ook tevreden over de appelstroop waar van nature ijzer in zit. En over de halvarine waar goede vetten inzitten – terwijl juist in roomboter de meer ongunstige melkvetten zitten – en waar extra vitamine D aan is toegevoegd. “Dat komt normaal van de zon, maar als die niet schijnt, of je bedekt je lichaam grotendeels, is het goed dat extra te nemen.”

En is het ontbijt niet te zoet? “Het grote probleem met suiker is dat het lekker is. Het is eigenlijk hetzelfde als rijst en macaroni, maar dan lekker. Daarom stoppen ze het overal in. Als je het dan ook nog zo verpakt dat je het makkelijk naar binnen werkt (frisdrank!), kunnen kinderen makkelijk teveel calorieën binnenkrijgen.” Daarom is de professor minder enthousiast over de fruitpasta, die speciaal glad is gemaakt voor kinderen die niet van jam met stukjes houden. “Langzamerhand maken we overal babyvoeding van.”

Elsje Jorritsma