Gebaar maar mee

Kinderen voor Kinderen voor de 33e keer.
Kinderen voor Kinderen voor de 33e keer. Foto Wiebke Wilting

Kinderen voor Kinderen live in concert Ned. 3, 18.55 - 20.00 uur

De kinderen van The Voice Kids zingen beter en de kinderen van het Junior Songfestival hebben meer eigen inbreng, maar Kinderen voor Kinderen blijft het belangrijkste muziekprogramma voor kinderen op tv.

De jaarlijkse tv-show brengt voor het eerst sinds tijden weer een top-50-hit voort: Hallo Wereld. Zoals dat hoort bij de VARA is het lied van idealistische snit: leesbevordering gekoppeld aan internationale solidariteit. Wie het lied hoort, gaat lezen, en wie leest, heeft meer begrip voor andere culturen: „Ha die buurman. Kom, vertel me je verhaal. Je kwam van ver, nu ben je hier, we zijn nu samen allemaal.”

Het goede doel is ook terug: met de opbrengst gaat de VARA boeken kopen voor leeshongerige kinderen in arme landen.

Het evenement is groter dan ooit, met twee uitverkochte concerten in de grote Heineken Music Hall in Amsterdam. Naast het kinderkoor treden popzangers op als Yes-R, Kraantje Pappie, Keet en Fresku. Ben Saunders schreef een lied, Ik wil een tattoo, en Ali B. schreef Favoriete Meester.

De muziek volgt de popmodes op gepaste afstand – rap, dance, swing, soul, eighties-disco, reggae en rock – en behoudt een herkenbare, tijdloze sound. De liedjes 100 Jaar en Gympentic hadden ook in de eerste editie van 1982 kunnen zitten.

Het kinderkoor danst professioneler dan ooit, in strakke, drukke choreografieën. Met minstens twee uitbeeldende gebaren per strofe: Hallo wereld, wereld (cirkel zwaaien), de wereld is van mij (handen op borst). Er is ruimte zat dus kom er lekker bij (omhels jezelf). Doe vanavond maar mee.