Franse minister: burgemeester in hongerstaking voert een moedige strijd

De burgemeester van Sevran in zijn tentje voor het parlement. Hij is in hongerstakig om aandacht te vragen voor de noodlijdende situatie waarin zijn stad zich bevindt.
De burgemeester van Sevran in zijn tentje voor het parlement. Hij is in hongerstakig om aandacht te vragen voor de noodlijdende situatie waarin zijn stad zich bevindt. Foto AFP / Bertrand Guay

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft zijn steun betuigd aan burgemeester Stéphane Gatignon van het arme Sevran, een voorstad van Parijs. Hij is sinds gisteren in hongerstaking om aandacht te vragen voor de financiële nood van zijn stad.

Gatignon heeft een tent opgezet voor het parlement. Volgens hem zullen door de economische crisis tientallen Franse steden zoals de zijne ten onder gaan. Sevran is bijna failliet. Gatignon heeft voor dinsdag vijf miljoen euro nodig om gemeentelijke rekeningen te betalen. In ruimere zin wil hij meer aandacht voor de honderd armste gemeenten van Frankrijk, waar het werkloosheidspercentage vaak ver boven het landelijke gemiddelde ligt.

Hart onder de riem

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls bezocht Gatignons tentje voor de Assemblée Nationale vandaag om hem een hart onder de riem te steken:

“Ik wil hem mijn steun en vriendschap tonen, want hij voert een moedige strijd.”

Flinke crisis in Frankrijk

Ook in Frankrijk is de Europese crisis hard toegeslagen. De socialistische regering van François Hollande worstelt om het begrotingstekort op drie procent te krijgen volgend jaar. Door de tegenvallende groei (0,4 procent volgend jaar, dat is de helft van de voorspelling van 0,8 procent waarop de begroting is gebaseerd) gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Dit jaar was het begrotingstekort 4,5 procent, ruim boven de norm die Europa stelt.

Ondertussen moet Hollande tien miljard extra bezuinigen en 20 miljard aan belastingverhogingen invoeren. Zo’n strikt bezuinigingsbeleid is volgens persbureau Reuters in een halve eeuw al niet meer gevoerd.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie