FILM: argo

Argo. Regie: Ben Affleck. Met: Ben Affleck, John Goodman. In 53 bioscopen.

NRC HandelsbladBen Affleck, als acteur modest bedeeld met charisma, slalomt in Argo heel knap tussen geestige Hollywoodfarce en nagelbijten, waarbij hij interessante dwarsverbanden aanstipt tussen macht en deceptie. In de grote politiek speelt iedereen toneelstukjes: de CIA, regeringen, Iraanse studenten met hun schijnexecuties.

TrouwDe kracht van Argo schuilt vooral in de ontknoping. De klassieke cross-overmontage tussen ambassade, douanepersoneel, thuisfront en voortvluchtigen, trekt je op het puntje van je stoel.

De VolkskrantIn het zicht van de bevrijding komen alle zenuwslopende trucs uit het scenariohandboek voorbij. Het misstaat niet. Zoals CIA-agent Mendez de diplomaten optuigt als filmcrew, zo hengelt Affleck zijn film binnen: geheel naar Hollywoodnorm.