Ecuadoraanse president Correa beschikbaar voor herverkiezing

De Ecuadoraanse president Rafael Correa stelt zich beschikbaar voor herverkiezing. Dat bevestigde hij vandaag aan persbureau Reuters. De verkiezingen zijn al in februari volgend jaar.

De Ecuadoraanse president Rafel Correa stelt zich opnieuw verkiesbaar. Waarschijnlijk zal hij nog eens vier jaar over het land kunnen regeren.
De Ecuadoraanse president Rafel Correa stelt zich opnieuw verkiesbaar. Waarschijnlijk zal hij nog eens vier jaar over het land kunnen regeren. Foto AP / Dolores Ochoa

De Ecuadoraanse president Rafael Correa stelt zich beschikbaar voor herverkiezing, zo bevestigde hij vandaag. De verkiezingen zijn al in februari volgend jaar.

Voor een publiek van honderden aanhangers, in een voetbalstadion in hoofdstad Quito, maakte hij zijn kandidatuur bekend:

“We hebben veel gedaan, maar er moet nog veel gebeuren om deze burgerlijke staat te veranderen in een echte populaire staat, vooral voor de armen.”

Correa wint waarschijnlijk met gemak

Naar verwachting zal hij de verkiezingen met gemak winnen, schrijft Reuters. De 49-jarige links-georiënteerde leider is populair dankzij investeringen van olie- en belastinginkomsten in infrastructuur en sociale projecten. De oppositie in Ecuador is verdeeld en heeft bovendien geen sterke leider.

Een overwinning bij de verkiezingen van 17 februari zou Correa een mandaat geven om de komende vier jaar meer hervormingen door te voeren waardoor de inkomsten van olie en mijnen toenemen. Maar persbureau AP waarschuwt dat afhankelijkheid van olie een achilleshiel kan zijn voor het kleinste lid van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC). Bij dalende olieprijzen zou hij juist op de overheidsuitgaven moeten korten.

Ecuador is erg afhankelijk van olie

Volgens critici heeft Correa te veel macht gegrepen en de persvrijheid ingeperkt. Ze beschuldigen hem ervan buitenlandse investeerders af te schrikken. Ook zou hij er niet in slagen de economie diverser te maken waardoor het land minder afhankelijk wordt van olie.

Correa is aan de macht sinds 2007 en heeft de staat een hoofdrol toebedeeld in de kleine economie die voornamelijk draait op de export olie en bananen. Ecuador is lid van een links Zuid-Amerikaans blok onder leiding van de president van Venezuela Hugo Chavez.

    • Mirjam Remie