Economische neergang China gestuit - kiezen nieuwe leiders dichterbij

De voorzitter van het Chinese planbureau, Zhang Ping, vanmiddag op een persconferentie in Beijing. Foto AP / Ng Han Guan

De negatieve trend die te zien was in de ontwikkeling van de Chinese economie is gekeerd, zegt de voorzitter van het Chinese planbureau. De bekendmaking komt op de dag dat het kiezen van het nieuwe Chinese leiderschap een stapje dichterbij kwam.

De Chinese economie verkeert momenteel in de moeilijkste periode sinds het begin van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Daarom is het de vraag of China dit jaar de doelstelling van de regering gaat halen om een groei van 7,5 procent te realiseren. In september kwam het groeicijfer uit op 7,4 procent, het laagste groeicijfer in drieënhalf jaar.

De cijfers van vorige maand zijn positief en geven het planbureau goede hoop. De export groeide van 9,9 procent naar 11,6 procent en ook het aantal bedrijfsinvesteringen en consumentenuitgaven steeg. De voorzitter van het planbureau, Zhang Ping, zei op een persconferentie dat de cijfers laten zien dat de economie stabiliseert, maar de regering moet haar inspanningen verhogen om daadwerkelijk herstel mogelijk te maken, aldus Zhang.

Congres kiest komende dagen nieuwe leiders van China

De opmerkingen van Zhang komen op dag drie van het congres van de Communistische Partij China. Daar wordt komende week een volledig nieuw leiderschap officieel benoemd. Vandaag werd daarvoor een belangrijke stap gezet. Staatspersbureau Xinhua meldde vanmiddag dat de Communistische Partij een lijst met kandidaten heeft voorgelegd aan de gedelegeerden op het congres.

De komende dagen kiezen de gelegeerden het Centraal Comité, dat weer het nieuwe Politbureau kiest. Het zijn verkiezingen in naam, want de zaken zijn zeer grondig voorbereid. Het congres moet ook plannen voor de economie, de zorg en de bestrijding van de kloof tussen arm en rijk goedkeuren. Ook worden de opvolgers van president Hu en premier Wen benoemd door het Centraal Comité. Dat zijn respectievelijk huidig vicepresident Xi Jinping en econoom Li Keqiang.

Lees ook het achtergrondartikel ‘Schandalen plagen machtig China. Drie vragen over belangrijk partijcongres’ van afgelopen donderdag.

    • Pim van den Dool