Duits ziekenhuis liet patiënten zieker lijken om levers te krijgen

Opnieuw is de Duitse orgaantransplantatiepraktijk in opspraak. In het Münchener ziekenhuis Klinikum rechts der Isar manipuleerden leverartsen de gegevens van sommige patiënten zodat ze ernstiger ziek leken dan ze waren. Daardoor kwamen ze hoger op de wachtlijst voor een nieuwe lever. Bij 9 van de 163 levertransplantaties die er de afgelopen vijf jaar zijn uitgevoerd was er iets mis, schrijft de Tagesschau van omroep ARD op zijn website. De Süddeutsche Zeitung meldt dat het bloed van een andere, ziekere patiënt is gebruikt om de laboratoriumwaarden van een wachtende levertransplantatiepatiënt te verslechteren. Justitie kijkt of vervolging noodzakelijk is.

Eerder dit jaar kwamen in ziekenhuizen in Göttingen en Regensburg soortgelijke onregelmatigheden aan het licht. De autoriteiten maken zich zorgen, want de bereidheid om orgaandonor te zijn neemt af door zulke affaires.

Onbekend is wie er omhoog is gemanipuleerd. Een hoge urgentie kan het verschil tussen leven en dood betekenen, want er zijn meer kandidaten voor een nieuwe lever dan er leverdonoren zijn. In Duitsland stierven in 2011 444 mensen die op de wachtlijst voor een nieuwe lever stonden. Er kwamen ruim 1.700 mensen nieuw op de wachtlijst. En er zijn in 2011 ruim 1.100 levertransplantaties uitgevoerd. De cijfers staan in het jaarverslag van Eurotransplant.

Duitsland en Nederland werken samen in Eurotransplant. Oostenrijk, België, Hongarije, Slovenië en Luxemburg doen ook mee. Die landen wisselen organen uit, zodat patiënten die er het hardst aan toe zijn het eerst een orgaan krijgen. Ook komen zo meer organen terecht in ‘passende’ ontvangers.

Het jaarverslag laat zien dat Duitse leverartsen hun patiënten behoorlijk vaak hoog op de prioriteitslijst zetten. Van de 2.064 Duitsers die op 31 december 2011 op een donorlever wachtten, zaten er 87 (4,2 procent) in de hoogste urgentiecategorie. Bijna hetzelfde percentage als Oostenrijk (4,5 procent). Alleen België scoorde flink hoger, met 8,8 procent van de wachtenden in de hoogste urgentieklasse. Maar Nederland (0,8 procent), Hongarije en Slovenië (beide 0 procent) hebben niet zulke urgente patiënten. De software die de organen verdeelt, zorgt ervoor dat een land ongeveer evenveel organen ontvangt als het levert. De Duitse artsen benadeelden dus vooral andere Duitsers.

Wim Köhler

    • Wim Köhler