Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Dag van Malala: meisje sterkt aan, online roep om toekenning Nobelprijs

Een gisteren vrijgegeven foto van Malala, die in Birmingham herstelt van de aanval op haar leven. Foto AFP / Queen Elizabeth Hospital

Het is vandaag precies een maand geleden dat het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai in haar hoofd werd geschoten door de Talibaan. Haar vader publiceerde gisteren een videoboodschap waarin hij de wereld bedankte voor de massale steun die het meisje kreeg.

Onderstaande video bevat de eerste filmbeelden van Malala die herstelt in een ziekenhuis in Birmingham. Op de beelden zit Malala met een witte teddybeer op schoot aan een tafel vol brieven en kaarten. Het kan nog weken duren voordat Malala voldoende is aangesterkt om te worden geopereerd. Een deel van haar schedel moet worden hersteld, met bottransplantaties of een titanium plaat. Haar vader zei dat Malala is “gesterkt” door duizenden cadeaus en steunbetuigingen van mensen over de hele wereld. “Het heeft haar geholpen te overleven.”

De steun van Malala op internet blijft onverminderd groot. Een petitie waarin wordt opgeroepen het meisje te belonen met de Nobelprijs voor de Vrede is al door ruim 90.000 mensen ondertekend. De Candese journalist Tarek Fatah is de initiatiefnemer en legt uit waarom een Nobelprijs voor Malala een krachtig signaal zou zijn:

A Nobel Peace Prize for Malala will send a clear message that the world is watching and will support those who stand up for gender equality and universal human rights that includes the right of education for girls.

De VN hebben de dag van vandaag uitgeroepen tot ‘Dag van Malala’ om aandacht te vragen voor de 32 miljoen meisjes (en 29 miljoen jongens) die wereldwijd geen basisonderwijs krijgen. Volgens de VN gaan in Pakistan vijf miljoen kinderen niet naar de lagere school, van wie drie miljoen meisjes.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon stuurde gisteren een boodschap over basisonderwijs de wereld in:

Gisteren bood de Britse ex-premier Gordon Brown, speciaal VN-gezant voor Onderwijs, de Pakistaanse regering ruim een miljoen handtekeningen aan ter ondersteuning van Malala’s strijd voor meisjesonderwijs. Hij noemde het “schokkend” dat Pakistan het toch al magere onderwijsbudget heeft verlaagd.