CIA-chef mag nooit chantabel zijn

Buitenechtelijke affaire leidt tot vertrek van oud-generaal David Petraeus. Of is er meer aan de hand?

U.S. General David Petraeus gestures during the Senate Intelligence Committee hearing on his nomination to be director of the Central Intelligence Agency on Capitol Hill in Washington in this June 23, 2011 file photo. CIA Director David Petraeus has submitted a letter of resignation to President Barack Obama, Director of National Intelligence James Clapper said on November 9, 2012. REUTERS/Yuri Gripas/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS MILITARY)
U.S. General David Petraeus gestures during the Senate Intelligence Committee hearing on his nomination to be director of the Central Intelligence Agency on Capitol Hill in Washington in this June 23, 2011 file photo. CIA Director David Petraeus has submitted a letter of resignation to President Barack Obama, Director of National Intelligence James Clapper said on November 9, 2012. REUTERS/Yuri Gripas/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS MILITARY) REUTERS

David Petraeus (60) was als CIA-hoofd een belangrijke steunpilaar voor president Obama. Maar donderdag had hij de president zijn ontslag aangeboden, zo liet Petraeus vrijdag weten in een brief aan het CIA-personeel. Daarin biechtte hij een buitenechtelijke affaire op – vermoedelijk met zijn vrouwelijke biograaf, zeggen bronnen. Na een huwelijk van 37 jaar ben ik buitengewoon onverstandig geweest, schreef Petraeus zelf.

Zijn ontslag was onvermijdelijk, een CIA-directeur mag niet chantabel zijn. Zijn buitenechtelijke relatie zou bekend zijn geworden in een onderzoek van de FBI. Om wat voor soort onderzoek het gaat, is nog onduidelijk, maar sommigen vinden het tijdstip waarop Petraeus afscheid neemt verdacht. Hij had volgende week voor het Congres moeten getuigen over zijn rol in de zogeheten Benghazi-affaire, de politiek beladen nasleep van de aanval op het consulaat in de Libische stad.

Op de CIA was kritiek omdat signalen over beveiliging van het consulaat zouden zijn genegeerd. Bovendien zou de CIA niet open zijn geweest. Bij de aanval kwamen vier Amerikanen om, onder wie twee CIA-medewerkers. .

Petraeus genoot hoog aanzien toen hij vorig jaar besloot zijn uniform af te leggen. Hij geldt als één van de architecten van de invasie in Irak, in 2003. In 2007 pleitte hij, met succes, bij president George W. Bush voor de inzet van veel meer Amerikaanse militairen in Irak.

In 2010 benoemde president Obama hem tot opperbevelhebber in Afghanistan. Obama had ondanks hevige verdeeldheid in zijn kabinet besloten meer troepen naar Afghanistan te sturen, voordat de troepenmacht afgebouwd zou worden. Petraeus gaf achter de schermen volgens het boek ‘De oorlogen van Obama’ van Bob Woodward toe dat hij niet in een zege geloofde. Toch leidde hij de operatie.

Afghanistan werd geen succes. De inzet van extra troepen leidde niet tot een ommekeer. Als CIA-directeur koos hij voor een relatief onopvallend profiel. Hij loste spanningen met Obama op door hem een paar keer per week te bezoeken. Obama prees hem als iemand die Amerika „sterker en veiliger” heeft gemaakt.