Christen gekozen als nieuwe leider van Syrische oppositie

De Syrische christen George Sabra (midden) is de nieuwe leider van de Syrische Nationale Raad. Foto AP / Osama Faisal

De grootste Syrische oppositiebeweging, de Syrische Nationale Raad (SNC), heeft gisteravond een christen als nieuwe leider gekozen. George Sabra, een voormalig docent die tegenwoordig in Parijs woont, zei dat zijn verkiezing een teken is dat er geen sektarische verdeling is binnen de oppositie.

De SNC is de laatste tijd zwaar onder vuur komen te liggen omdat de beweging de verschillende oppositiegroepen in Syrië zelf onvoldoende zou vertegenwoordigen. In de Qatarese hoofdstad Doha gaan vandaag gesprekken verder over de oprichting van een nieuw orgaan dat de diverse stromingen binnen de oppositie beter kan representeren.

Sabra riep de internationale gemeenschap na zijn verkiezing direct op de Syrische oppositie te steunen met wapens. Volgens Sabra hebben de rebellen van de oppositie zware wapens nodig om zich tegen het leger van president Assad te kunnen beschermen. Enkele sympathisanten van de Syrische oppositie, waaronder de Verenigde Staten, willen tot dusver geen wapens leveren uit vrees dat deze in de verkeerde handen zullen belanden.

Assad: geen sprake van burgeroorlog in Syrië

President Assad ontkende gisteren in een interview met Russia Today dat er in Syrië een burgeroorlog gaande is. Volgens Assad heeft zijn land te lijden onder ‘terrorisme’. Hij verklaarde geen spijt te hebben van de beslissingen die hij heeft genomen sinds de opstand tegen hem twintig maanden geleden begon.

“Het is een nieuw soort oorlog: terreur door tussenpersonen. Of door Syriërs die in Syrië wonen, of door strijders afkomstig uit het buitenland.” Assad noemde het een ‘zware en moeilijke oorlog’. Als het buitenland zou stoppen met het sturen van strijders dan “zouden we alles in een week kunnen afronden”.

    • Pim van den Dool