Apothekers willen geld voor medicijncontrole - ‘zorg onder druk’

Een Apotheek in het Ikazia ziekenhuis. Apothekers zeggen niet meer te controleren of ziekenhuispatiënten wel geschikte medicijnen meer naar huis krijgen. Daardoor lopen sommige patiënten gevaar.
Een Apotheek in het Ikazia ziekenhuis. Apothekers zeggen niet meer te controleren of ziekenhuispatiënten wel geschikte medicijnen meer naar huis krijgen. Daardoor lopen sommige patiënten gevaar. Foto ANP / Lex van Lieshout

Zorgverzekeraars moeten apothekers betalen voor medicijncontrole. Omdat ze daar nu geen geld voor krijgen controleren ze niet goed of ze ziekenhuispatiënten wel geschikte medicijnen meegeven. Daardoor staat zorg onder druk, zo meldt apothekersorganisatie KNMP vandaag, als reactie op een bericht van RTL Nieuws.

Daaruit blijkt dat apothekers niet controleren of ze patiënten de goede medicijnen meegeven, waardoor patiënten gevaar kunnen lopen. Volgens de KNMP komt het voor dat mensen onnodig in het ziekenhuis belanden door onjuist medicijngebruik. Een geciteerde apotheker spreekt van enkele honderden keren per jaar. In sommige gevallen werd het de patiënt zelfs fataal, stelt de KNMP:

“Het komt in Nederland helaas voor dat mensen onnodig in het ziekenhuis belanden door onjuist medicijngebruik. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat, wanneer de patiënt van de ene zorgverlener naar de volgende gaat, er vergissingen of lacunes onstaan bij overdracht van de medicatiegegevens van de patient.”

‘Oorzaak slechte controle is geldgebrek’

De voornaamste reden hiervan is dat apothekers sinds begin dit jaar geen vergoeding meer krijgen voor controle. En het nabellen en controleren van medicijnoverzichten kost tijd en geld, zeggen de apothekers. Het begeleiden van het medicijngebruik van patiënten die voor een operatie naar het ziekenhuis moeten en na deze operatie uit het ziekenhuis worden ontslagen, valt voor de patiënt wel onder de verzekerde zorg.

In augustus trok de KNMP al bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Volksgezondheid aan de bel over de kwestie. De apothekers werken momenteel samen met andere zorgverleners al aan een uniform medicatieoverzicht voor als patiënten worden ontslagen uit het ziekenhuis. De verwachting is dat die dit jaar al in gebruik kan worden genomen, zo schrijft persbureau Novum.

Inspectie: dit is zorgelijk

De IGZ heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten het “zorgelijk” te vinden dat apothekers aangeven “dat een aantal zakelijke randvoorwaarden onvoldoende ingevuld zijn om aan deze voor de patiëntveiligheid belangrijke richtlijn te voldoen”. De inspectie ziet daarom strenger toe op veilige medicijnenverstrekking. Dit jaar werden al drie apotheken onder toezicht gesteld vanwege onveilige medicatieoverdracht; een daarvan werd tijdelijk gesloten.