IDFA-kijktips van NRC: de superrijke zakenman, zijn glamourpoes en de crisis

David Siegel en zijn echtgenote Jackie in hun huidige onderkomen.

IDFA kent een traditie van kwaliteitsfilms, maar ook van een razendsnelle kaartverkoop. Om je op tijd op weg te helpen lichten we dagelijks een kijktip uit van de filmredactie van NRC Handelsblad. Vandaag: een portret van een gezin met acht kinderen, een huis van 75 miljoen en financiële issues.

Jackie Siegel, een voormalig Miss Florida, is de diep gedecolleteerde, dertig jaar jongere vrouw van de omstreden vastgoedmagnaat David Siegel, en de hoofdpersoon van de prijswinnende documentaire The Queen of Versailles. Peter de Bruijn bekeek de film, over het huishouden, dat onverwacht een “prachtig symbool van de luchtbel op de huizenmarkt” bleek voor de makers.

Greenfield stond een film voor ogen over Amerikaanse excessen en consumentisme, legt De Bruijn uit. Maar dat liep anders, toen in 2008 de kredietcrisis uitbarstte, en het gezin net als de meeste Amerikanen radicaal moest downsizen – zij het vanuit een positie van extreme rijkdom.

David Siegel:

“Iedereen wil rijk zijn. Iedereen die niet rijk kan zijn, wil zich rijk voelen. En wie zich niet rijk wil voelen, is waarschijnlijk dood.”

De Bruijn over de extravagante film:

“Eerst zien we Siegel nog letterlijk op een rood-pluche troon zitten, terwijl hij vertelt dat hij in Florida een cruciale rol heeft gespeeld bij de verkiezingsoverwinning van George W. Bush in 2000 („Ik vertel liever niet precies hoe, want dat was misschien niet helemaal legaal.”)

In de tweede helft van de film zit hij voornamelijk tussen grote stapels papieren in zijn werkkamer, nauwelijks aanspreekbaar, terwijl hij verwoed zoekt naar de oplossing voor zijn acute financiële problemen.

Ook het huwelijk staat onder spanning. Aan zijn vrouw heeft hij weinig. “Het is alsof ik er een extra kind bij heb.” Maar tegelijk is duidelijk dat hij haar zelf zo dom houdt. Om inzicht te krijgen in hun financiële situatie, zal ze straks de film moeten zien, zegt Jackie mismoedig.

The Queen of Versailles biedt meer dan aapjes kijken, verkneukelen over slechte smaak, en Schadenfreude. De Siegels zijn te direct, robuust en energiek om echt onsympathiek te zijn. Hij is een selfmade man, zij verdiende ooit haar geld als lijkenwasser in een mortuarium voor 3.50 dollar per uur.

Ze kunnen tegen een stootje, en dat dwingt onwillekeurig respect af. “Al moet ik 150 worden, ik kom hier weer bovenop”, bezweert de 74-jarige Siegel.”

    • Annemarie Coevert