Zorgen over doden in blindeninstituut

Vakbonden CNV en FNV doen onderzoek naar mogelijke misstanden in blindeninstituut Bartiméus. Twee zwaar gehandicapte bewoners overleden kort na elkaar in de wooninrichting van het instituut in Doorn.

Deze week overleed een bewoonster met een virale longontsteking, terwijl ze in bad lag. Eind oktober stikte een bewoner, nadat hij stukjes gehakt en worst kreeg, terwijl al duidelijk was dat hij alleen gemalen voedsel mocht eten. De medewerkers die destijds dienst hadden, zijn op non-actief gesteld.

Vorige maand moest Bartiméus 57 fulltime banen schrappen vanwege een reorganisatie. FNV meldt op de eigen website dat medewerkers van de instelling zich zorgen maken over toegenomen werkdruk.

De klachten die de vakbonden binnen krijgen gaan vooral over onervaren krachten, onvoldoende inwerking voor flexwerkers en roosterproblemen. CNV-bestuurslid Karin Kasper reageert op de website van CNV: „Het is nog te vroeg is om conclusies te trekken (...) maar uit de reacties die ik krijg proef ik dat het personeel zich niet veilig genoeg voelt om uit de anonimiteit te komen en zaken bespreekbaar te maken.”

Volgens Bartiméus hebben de twee sterfgevallen niets met elkaar te maken. In een verklaring stelt de organisatie dat er inderdaad bezuinigd wordt. Maar „een link leggen tussen de reorganisatie en de sterfgevallen is volstrekt onjuist”.

In het verzorgingstehuis verblijven, zo staat in het jaarverslag over 2011, permanent iets minder dan 600 mensen. Het gaat vaak om doofblinde, meervoudige gehandicapte cliënten. De instelling helpt daarnaast zo’n 10.000 cliënten met een visuele beperking, die thuis wonen.

Naar aanleiding van het eerste sterfgeval is Bartiméus een eigen onderzoek gestart. Eind november worden de resultaten verwacht.