Veel coke in riool Volendam

Het cocaïne- en xtc-gebruik in de regio-Volendam is hoger dan in grote Europese steden als Parijs, Milaan en Londen. Dat blijkt uit onderzoek van KWR Watercycle Research Institute, het kennisinstituut van de Nederlandse drinkwaterbedrijven. In Volendam, Edam, Monnickendam en Marken wordt per duizend inwoners per dag 1,2 gram pure coke gesnoven. Dat komt neer op één lijntje op veertig inwoners.

Het Nederlandse KWR en andere Europese instituten publiceerden afgelopen zomer de resultaten van een nieuw soort onderzoek naar drugsgebruik in negentien grote Europese steden. De onderzoekers namen dagmonsters van afvalwater in de stedelijke rioolsystemen, en analyseerden de concentratie van drugssporen. In Antwerpen was het cokegebruik het hoogst, en ook de drie onderzochte steden uit Nederland scoorden hoog: Amsterdam stond op plaats 2, Eindhoven op 4.

De publicatie leidde tot een vraag van BNN-televisieprogramma Spuiten en Slikken aan de drinkwateronderzoekers: hoe groot is het drugsgebruik in Volendam? De Noord-Hollandse vissersplaats staat bekend om zijn hoge cocaïnegebruik.

Chemici van KWR namen in oktober de proef op de som. Ze inspecteerden de zuiveringsinstallatie van Katwoude, waar het riool van de regio-Volendam op uitmondt. Het aantal coke- en xtc-sporen bleek hoger dan in de meeste Europese steden: Volendam is op de ranglijst derde in xtc-gebruik, en vierde wat betreft cocaïne.

Volgens KWR-chemicus Annemarie van Wezel is de meettechniek betrouwbaar. „Tot dusver wordt drugsgebruik vooral onderzocht via enquêtes. Kijken naar de drugsconcentraties in het afvalwater leidt tot een preciezer beeld.”

Chemici in het lab kunnen op basis van de rioolsamples tot op de nanogram drugssporen vinden. En op één rioolsysteem is één stad aangesloten, of een aantal kleinere gemeenten. „Het is eenvoudig om te berekenen van hoeveel mensen het rioolwater afkomstig is.”

BNN zendt de aflevering over Volendam zondagavond uit.