Vanaf volgend jaar komen er nieuwe eurobiljetten

Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro dat er nieuwe bankbiljetten worden geïntroduceerd. Op de nieuwe biljetten staat een figuur uit de Griekse mythologie.

. In mei 2013 begint de Europese Centrale Bank (ECB) met de introductie van een nieuwe serie eurobankbiljetten. De biljetten worden over een periode van een aantal jaren ingevoerd, maar het vijf euro biljet zal vanaf volgend jaar al in omloop zijn. Dat heeft het ECB gisteren bekendgemaakt.

Hoe de nieuwe serie biljetten, genaamd de ‘Europa-serie’, er exact uit zal zien is nog niet bekend. Wel is zeker dat de biljetten een portret bevatten van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie en de oorsprong van de naam van het Europese continent.

Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro tien jaar geleden dat er een nieuwe serie wordt geïntroduceerd. De ECB meent dat de echtheidskenmerken van de nieuwe biljetten zijn verbeterd door het gebruik van nieuwe, geavanceerde technologie. Gisteren onthulde de Europese Centrale Bank drie echtheidskenmerken: het portretwatermerk, de portrethologram en het smaragdgroene cijfer.

De biljetten uit de eerste serie zullen na de introductie van de nieuwe serie hun waarde niet verliezen, benadrukt de ECB. Wel worden ze geleidelijk ingetrokken en op termijn zullen ze niet langer gelden als wettelijk betaalmiddel. De biljetten kunnen altijd ingewisseld worden bij nationale centrale banken. nrc