Van Middelaar op shortlist ‘Livre européen’

Het boek De passage naar Europa van de Nederlandse historicus Luuk van Middelaar is genomineerd voor de internationale Prix du Livre européen, een jaarlijkse boekenprijs voor romans en non-fictie over Europa.

Van Middelaar, voormalig columnist voor NRC Handelsblad en nu minister in het kabinet van Herman Van Rompuy, dingt mee de prijs ter waarde van 10.000 euro, die op 5 december in Brussel wordt uitgereikt. Andere genomineerden zijn Per l’alto mare aperto (‘Voor de volle, uitgestrekte zee’, niet naar het Nederlands vertaald) van de Italiaanse journalist Eugenio Scalfari en Over de constitutie van Europa van de Duitse socioloog Jürgen Habermas. De passage naar Europa (2009) won in eigen land eerder de Socrates-wisselbeker, voor het beste filosofieboek.

De Prix du Livre européen wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De prijs bekroont jaarlijks zowel een roman als een non-fictieboek dat ‘Europese waarden uitdraagt en bijdraagt aan het begrip van de Europese Unie als culturele entiteit’. Eerder won onder meer Postwar van Tony Judt het boek. Afgelopen maand raadde Piet de Rooy, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis, het boek van Van Middelaar nog aan in NRC Handelsblad, toen hem gevraagd werd om tip te geven over een boek dat Europa inzichtelijk zou maken:

De passage naar Europa van Luuk van Middelaar is voor mij het boek over het Europese integratieproces dat niet verzandt in bloedstollende saaiheid. Het is erg goed geschreven.
 
„Meer Europa betekent niet automatisch minder soevereiniteit voor de afzonderlijke naties. Het is een misverstand dat er in 1945, toen de Europese samenwerking begon, nog wel sprake was van absolute soevereiniteit: dat is een theoretisch begrip dat de volledige macht over een gebied veronderstelt. Op een groot aantal gebieden kun je daar al niet meer van spreken: Nederland heeft geen leger dat sterk genoeg is om het land te verdedigen tegen een ander leger. Monetaire vrijheid is er ook al sinds de jaren zestig niet meer. Nederland volgde altijd de bewegingen van de Duitse mark.
 
„De kwestie is: wat hevel je over naar ‘Brussel’ en wat niet? Van Middelaar laat zien dat ‘Europa’ hoofdzakelijk op één politiek niveau doorwerkt en dat biedt weer inzicht in de huidige situatie.”
 
Luuk van Middelaar: De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin. Historische Uitgeverij, 531 blz. € 35,-
    • Thomas de Veen