Samsom: er is een politiek probleem ontstaan

Diederik Samsom praat met de pers voor het ministerie van Algemene Zaken. Foto ANP/Phil Nijhuis

Binnen de PvdA-fractie is bezorgdheid ontstaan over de ontstane problemen rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei fractieleider Diederik Samsom vanmiddag na afloop van de fractievergadering.

Volgens Samsom mort de fractie niet. “Wel zijn er zorgen over het politieke probleem dat ontstaan is”, zei hij. Tegelijkertijd is er ‘veel aanmoediging’ om het probleem op te lossen. Hij heeft goedkeuring gekregen van de fractie om samen met de VVD naar een oplossing te zoeken.

De fractieleider heeft van VVD’ers vernomen dat nivelleren niet het probleem is, maar dat ze moeite hebben met het instrument. Om die reden wordt het zorgplan mogelijk vervangen door een systeem waarbij nivellering wordt bereikt via de inkomstenbelastingen.

Rutte gaat voor ‘snelle oplossing’

Het kabinet gaat nu kijken hoe dit probleem binnen de kaders van het regeerakkoord kan worden opgelost. Samsom denkt dat dit niet lang meer duurt. ”We moeten nu ook een beetje snelheid maken”, liet hij weten.

De VVD en de PvdA hebben volgens premier Rutte een “goed gesprek” in een “goede sfeer” over mogelijke oplossingen gehad. Rutte hoopt maandag verder te komen, vertelt hij vanavond tegenover de NOS.

Maandag verder na doorberekeningen

Nu het zorgplan van VVD en PvdA van tafel is, zoals NRC Handelsblad vanmiddag meldde op basis van Haagse bronnen, worden er dit weekend verschillende alternatieven doorgerekend. Pas daarna spreken de partijen verder, zo laten fractieleiders Halbe Zijlstra en Diederik Samsom vanmiddag weten.

In beide partijen is vandaag benadrukt dat ze bereid blijven elkaar tegemoet te komen in hun voornaamste politieke doelstellingen. Derk Stokmans vandaag in NRC:

“Voor de VVD is dat sanering van de overheidsfinanciën, voor de PvdA nivellering. Het komt er nu alleen nog op aan de beleidstechnische oplossingen te vinden waarin beide doelstellingen tot uiting komen, aldus bronnen bij beide partijen.”