Rode Kruis kan situatie in Syrië bijna niet meer aan

Het Internationale Rode Kruis heeft gisteren gewaarschuwd dat het de humanitaire nood in Syrië niet meer aankan. Vandaag zouden hulporganisaties en donoren in Genève overleggen over de hulp aan vluchtelingen en het snel toenemend aantal slachtoffers van het geweld.

Peter Maurer, hoofd van het Internationale Rode Kruis, zei gisteren dat de humanitaire situatie verslechtert. „Ondanks dat de omvang van de hulpoperatie groeit, kunnen we de verslechtering van de situatie niet aan.”

Waar mogelijk probeert het Rode Kruis hulp te bieden, maar door de gevechten zijn veel plaatsen onbereikbaar geworden. Zo slaagden medewerkers er volgens Maurer afgelopen weekeinde in door enkele ‘barsten’ in het front naar de stad Homs te glippen om daar hulpgoederen af te leveren.

Andere gebieden zijn echter al geruime tijd van de buitenwereld afgesloten. Niet bekend is hoe nijpend de situatie daar is.

Ook het hoofd van het VN-bureau voor humanitaire zaken, John Ging, heeft alarm geslagen over de snel toenemende aantallen vluchtelingen. Het aantal mensen in Syrië dat hulp nodig heeft, nu 2,5 miljoen, kan volgens hem begin volgend jaar al vier miljoen zijn.

Bovendien kunnen bij aanhoudende gevechten in Syrië nog eens 300.000 Syriërs naar de buurlanden vluchten, aldus Ging. Op het ogenblik bedraagt het aantal vluchtelingen in Turkije, Jordanië en Libanon al zo’n 400.000; in Turkije zijn afgelopen nacht opnieuw 5.000 vluchtelingen aangekomen.

De hulporganisaties melden schrijnend geldgebrek en zouden vandaag waarschijnlijk oproepen tot meer donaties. De Verenigde Naties hadden de internationale gemeenschap eerder verzocht om 348 miljoen dollar voor voedsel, water en andere essentiële goederen. Daarvan was begin deze maand minder dan de helft binnen.

Ook de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kampt met financiële tekorten. Slechts eenderde van de benodigde fondsen is tot dusverre beschikbaar gesteld. „Dit legt in de allereerste plaats een onhoudbare last op de schouders van de buurstaten”, constateerde Ging.

De gevechten in Syrië bereikten gisteren opnieuw de Turkse grens. In de Syrische grensplaats Ras al-Ain zouden tien doden zijn gevallen toen rebellen de plaats innamen.

De oppositie zet intussen haar overleg in Qatar voort om de krachten te bundelen bij hun strijd tegen het bewind van president Bashar al-Assad. (Reuters, AFP, AP)

Verzet Syrië zoekt leiders: pagina 12