Robbie Williams' 'Candy' is te oubollig voor de BBC

Robbie Williams performs during the German game show "Wetten Dass" (Bet it...?) in the western German town of Bremen November 3, 2012. MANDATORY CREDIT. PICTURES CAN BE USED IN RELATION TO "WETTEN DASS" SHOW ONLY. REUTERS/ZDF/Sascha Baumann (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT REUTERS

Wat is er gebeurd?

Robbie Williams (38) is ‘te oud’ voor het Britse radiostation Radio 1. De jongerenzender van de BBC besloot begin deze week Williams’ nieuwste single ‘Candy’ niet op de playlist te zetten – zelfs niet op de allerlaagste rotatie. Dit omdat de zanger niet meer past bij de doelgroep. „Het gaat Radio 1 niet zozeer om leeftijd als om relevantie”, zei een woordvoerder van het station tegen roddelblad The Sun. „Er zijn acts die beter bij de doelgroep van 15- tot 19-jarigen passen.” Als voorbeeld noemde hij boyband One Direction. En daarmee was Williams, ooit ’s werelds grootste popster en lid van de boyband van de jaren negentig Take That, verbannen.

Ouch... Dat vindt Williams vast niet leuk?

Hij lijkt het goed op te nemen en snapt dat het publieke radiostation een bepaalde, jonge doelgroep moet aanspreken waar hij niet meer toe behoort. „Het is geen vendetta tegen Robbie Williams”, zei hij tegen Metro. Al grapte hij eerder deze week, toen hij de kerstverlichting van Oxford Street ceremonieel aandeed, wel dat hij het station niet wil betrappen op een nummer van Madonna of Coldplay, „or I’ll break their legs”.

Wat betekent de verbanning voor het succes van de single?

Niets dan goeds, zo lijkt het. ‘Candy’ kwam afgelopen weekend binnen op de eerste plaats van de Engelse top-40. Het is Williams’ eerste Engelse nummer 1-hit in acht jaar tijd. Volgens pr-specialist Mark Borkowski is dit misschien zelfs dankzij de verbanning. „Ik denk dat Williams en zijn platenlabel stiekem in hun handjes wrijven van blijdschap”, zei hij tegen de Britse krant The Guardian. „Robbie Williams is een sterk merk, hij heeft Radio 1 niet meer nodig om gehoord te worden. Zeker niet nu we zoiets als sociale media hebben. Er zijn genoeg manieren om zijn nieuwe cd te beluisteren.” De verbanning door Radio 1 heeft volgens hem vooral gratis publiciteit gegenereerd, en dat werpt zijn vruchten af. Volgens de voorspellingen zal dit weekend ook Williams nieuwe album Take the Crown bovenaan de albumhitlijst eindigen.

Dus Robbie Williams is weer helemaal terug?

Als je naar zijn verkoopcijfers kijkt, wel ja. Ook zijn driedaagse concertreeks in Londens O2 Arena – zo’n 50.000 kaartjes – was begin vorige maand binnen één uur strak uitverkocht. De Engelse muziekcritici daarentegen lijken wat minder gelukkig met Williams’ terugkeer. The Guardian vindt Take the Crown slechts 2 van de 5 sterren waard. De recensent van The Daily Telegraph constateert dat Williams ‘zijn vinger niet meer aan de pols van de popmuziek heeft’. En The Independent adviseert luisteraars die niet van Williams oude werk houden de komende tijd radio en tv te vermijden, en als dat niet lukt: ‘bury your head in a bucket of calamine lotion’.

In next.ster schrijven we over Hollywoodsterren of andere nationale en international bekenden die in het nieuws zijn.

    • Anke Meijer