Tot vier jaar cel geëist tegen top Chemie-Pack - ‘opzettelijke brandstichting’

Brandweermannen bij de brand in Moerdijk van 5 januari 2011. Foto NRC / Rien Zilvold

Justitie heeft vandaag straffen tot vier jaar cel geëist tegen drie leidinggevenden van Chemie-Pack. De directeur, de productieleider en een veiligheidscoördinator hebben volgens het Openbaar Ministerie roekeloos gehandeld waardoor er sprake is van opzettelijke brandstichting.

Tegen de directeur van het chemiebedrijf eist justitie vier jaar. De veiligheidscoördinator en productieleider gaan als het aan justitie ligt respectievelijk drie en twee jaar de cel in. Daarnaast wil justitie dat het bedrijf een miljoen euro boete betaalt.

Volgens de managers is de brand niet het gevolgd van een nonchalant en falend veiligheidsbeleid, schreef NRC-redacteur Arjen Schreuder vanochtend in nrc.next.

“De brand is veroorzaakt door een domme eenmansactie, aldus de managers. Een doorgaans gewaardeerde medewerker probeerde een bevroren pomp te ontdooien met een grote gasbrander. Dat was volgens de algemeen directeur “ondoordacht”, volgens de veiligheidsmanager “idioot” en volgens de productieleider “knotsgek”.”

Volgens Schreuder, die de zaak vandaag volgde, neemt justitie het de leiding van Chemie-Pack vooral kwalijk dat het drietal geen verantwoordelijkheid neemt. Schreuder:

“De officier van justitie liet weten dat ze het storend vindt dat alle drie de managers voortdurend ontkennen. Ze schuiven het weg op een krankzinnige eenmansactie en tonen volgens justitie geen inzicht. Daardoor werd er een onvoorwaardelijke in plaats van voorwaardelijke celstraf geëist.”

Bij de grote brand in januari vorig jaar op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht. De totale kosten van de gevolgen van de brand worden geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd in augustus vorig jaar failliet verklaard.

De rechtbank doet op 21 december uitspraak in de zaak.

Beelden van de brand