Ontslag voor kwart personeel Iberia

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gaat bijna een kwart van haar personeel ontslaan om financieel te kunnen overleven. Dat heeft IAG, de holding waarin Iberia en British Airways zijn gefuseerd, vanochtend bekendgemaakt. Het ontslag van circa 4.500 van de 20.000 medewerkers betreft een van de ingrijpendste reorganisaties in Spanje sinds het uitbreken van de crisis in dat land, vijf jaar geleden.

Het bedrijf is bereid tot eind januari met de vakbonden te onderhandelen over een sociaal plan. Als er geen akkoord wordt bereikt volgen waarschijnlijk stakingen. Het Spaanse luchtverkeer werd de afgelopen jaren al regelmatig verstoord door protesten van Iberia-personeel, de luchtverkeersleiders en recentelijk ook het bedrijf dat op luchthaven Barajas in Madrid de bagage afhandelt.

Iberia maakt dagelijks 1,7 miljoen euro verlies, zei topman Rafael Sánchez-Lozano vanochtend, waardoor het bedrijf „vecht voor zijn voortbestaan”. „De crisis, in Spanje en Europa heeft Iberia geraakt, maar onze problemen zijn structureel en bestonden ook al voor de huidige toestand van het land. We moeten maatregelen nemen om het bedrijf te redden en het weer winstgevend te maken.”

De bezuinigingen dwingen Iberia zich te concentreren op de winstgevende lijndiensten. Om die reden besloot het bedrijf vorige maand de directe vluchten van Madrid naar Amsterdam, Berlijn en Stockholm in de winter te schrappen, ondanks verzoeken van de Spaanse regering om in elk geval de verbinding met de Duitse hoofdstad te behouden. Ook binnen Spanje wordt een half dozijn winterlijndiensten geschrapt.

Ondertussen is Iberia bezig de Spaanse prijsstunter Vueling volledig in te lijven. Moederbedrijf IAG bezit al 46 procent van Vueling en bracht woensdag een bod van 113 miljoen euro uit op de resterende 54 procent van de aandelen.

Iberia ontkent dat Vueling wordt samengevoegd met de eigen prijsvechter Iberia Express. Vueling zou een zelfstandig merk blijven met een eigen bedrijfsvoering.