Onrust zorgpremies noopt VVD en PvdA tot spoedoverleg

VVD en PvdA zijn gisteravond voor spoedberaad bijeengekomen naar aanleiding van de aanhoudende onrust over de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Bij het topoverleg waren fractieleiders Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA), premier Rutte en de ministers Asscher, Dijsselbloem en Schippers aanwezig.

De PvdA zou bereid zijn om mee te zoeken naar een oplossing voor de inkomensafhankelijke zorgpremie om de pijn voor de VVD-achterban te verzachten. Afgelopen week ontstond grote onrust, omdat scherpe koopkrachtdalingen dreigen voor inkomens tussen de 50.000 en 75.000 euro. Omdat de laatste dagen allerlei cijfers de ronde deden, zag het Centraal Planbureau (CPB) zich gisteren genoodzaakt om met een aanvullende notitie te komen, in reactie op de onduidelijkheid die is ontstaan over de koopkrachteffecten.

Van de VVD-bestuurders kan 40 procent „absoluut niet” leven met de inkomensafhankelijke zorgpremie en 30 procent ziet deze maatregel liever niet, bleek gisteren uit een representatieve enquête. NRC

Meer over de zorgpremies, pag. 7