Oliehandelaar Deuss begint procedure tegen de staat

De Nederlandse oliehandelaar en bankier Jan Deuss begint een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Hij wil aantonen dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld in de strafzaak tegen hem. Daardoor, stelt Deuss, is een deel van zijn zakelijke imperium ingestort en heeft hij honderden miljoenen schade geleden.

Deuss heeft een kort geding aangespannen om stukken van de opsporingsdienst Fiod te krijgen. Uit die stukken zou blijken dat justitie en de Fiod onrechtmatig hebben gehandeld. Het kort geding dient dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Deuss werd afgelopen mei veroordeeld wegens illegaal bankieren in Nederland. Hij is oprichter en eigenaar van de First Curaçao Internatio nal Bank (FCIB). Deuss begon in Nederland als autohandelaar, ging in de oliehandel en verhuisde om fiscale redenen met zijn bedrijf naar Bermuda. Hij richtte een bank op om zijn bedrijven te faciliteren.

Die bank hield volgens de rechter zonder vergunning een bijkantoor in Nederland en verzuimde vervolgens om ongebruikelijke transacties in Nederland te melden. Deuss kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van ruim 3 ton. Justitie had een straf van anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk en een boete van 4 miljoen geëist. Deuss is in hoger beroep gegaan. De advocaat van Deuss bevestigt het kort geding. Ook heeft hij een verzoek tot een voorlopig getuigen verhoor ingediend, dat eveneens dinsdag dient. Deuss wil onder andere medewerkers van de Fiod, ex-medewerkers van De Nederlandsche Bank, voormalige officieren van justitie en medewerkers van Britse overheidsdiensten horen.

De zaak tegen Deuss begon met een onderzoek van Britse overheidsdiensten die vermoedden dat zo’n 2.500 btw-fraudeurs bankierden bij de FCIB. Gezamenlijk lieten zij voor honderden miljarden over rekeningen lopen. Deuss wil aantonen dat die informatie niet klopte en dat justitie zonder rechterlijke machtiging zijn bank heeft platgelegd. Zijn advocaat zei al tijdens de rechtszaak dat slechts 32 klanten van zijn bank zijn veroordeeld voor fraude en dat de schuld van Deuss bij justitie al voor de start van het onderzoek vaststond. Medewerkers van de Fiod hadden in 2005 in een intern stuk immers geschreven dat het doel van het nog te starten onderzoek was: de bank FCIB „opblazen”, geld in beslag nemen en „veroordeling broer en zus”.