Obama spreekt na herverkiezing: belastingtarief rijken omhoog

epa03465123 US President Barack Obama, next to Vice President Joe Biden (L), speaks to reporters about working with Congress to avoid the so-called 'fiscal cliff' in the East Room of the White House in Washington DC, USA, 09 November 2012. Economists have reportedly warned that the fiscal cliff - seven trillion US dollars worth of spending cuts and tax hikes -could send the US back into recession if it goes into effect at the start of 2013. EPA/JIM LO SCALZO
epa03465123 US President Barack Obama, next to Vice President Joe Biden (L), speaks to reporters about working with Congress to avoid the so-called 'fiscal cliff' in the East Room of the White House in Washington DC, USA, 09 November 2012. Economists have reportedly warned that the fiscal cliff - seven trillion US dollars worth of spending cuts and tax hikes -could send the US back into recession if it goes into effect at the start of 2013. EPA/JIM LO SCALZO President Barack Obama tijdens zijn speech vandaag. Aan zijn linkerzijde vicepresident Joe Biden. Foto EPA / Jim Lo Scalzo

De dinsdag herkozen president Barack Obama heeft vandaag herhaald dat belastingverhoging voor de hoogste inkomens onderdeel zal uitmaken van zijn bezuinigingsplan. Dat deed hij de president in zijn eerste openbare optreden na zijn overwinningsspeech van afgelopen woensdag, bericht persbureau AP.

Al voor de verkiezingen maakte Obama zijn plannen over de belastingverhoging bekend. De president meent dat de VS hiermee een belangrijke slag kunnen slaan om het begrotingstekort te verminderen. Obama in zijn speech vandaag:

“Roekeloos bezuinigingen doorvoeren leidt niet tot meer welvaart in het land. We moeten inkomsten combineren met bezuinigingen. Dat betekent dat we rijke Amerikanen moeten vragen of ze meer belasting willen betalen.”

De president is ervan overtuigd dat zijn plan kans van slagen heeft. Het feit dat hij herkozen is, wijst er volgens hem op dat een groot deel van de Amerikanen achter zijn werkwijze staat. Mocht het plan van Obama toch niet door het Congres heenkomen, dan wordt het belastingtarief van alle Amerikanen verhoogd. Dat is volgens de president slecht voor de economie.

‘Belastingverhoging bemoeilijkt creëren van banen’

Vandaag nodigde Obama Congresleiders van zowel de Democraten als de Republikeinen uit om volgende week in gesprek te gaan over hoe fiscale tekorten kunnen worden voorkomen. Hiermee begeeft de pas herkozen president op gevoelig terrein. De Republikeinen zijn namelijk altijd felle tegenstanders geweest van het plan om beroep te doen op de hoogste inkomens. De Republikeinse John Boehmer (leider van het Huis van Afgevaardigden) had eerder al kritiek op het plan. Vandaag zei Boehmer:

“Door het verhogen van de belastingen wordt het moeilijker om voor iedereen banen te creëren.”

Boehmer waarschuwt dat Obama’s plan waarschijnlijk niet eens wordt goedgekeurd door het Senaat, waar Democraten in de meerderheid verkeren.

Rijken betalen minder dan armen

Momenteel betalen miljonairs in de Verenigde Staten relatief minder belasting over hun inkomen dan mensen met lagere inkomens. Obama maakte in september kenbaar dat hij wil dat de rijken met minstens net zo’n hoog percentage belast worden.

    • Jeannine Julen