Nederlanders opgepakt bij grote actie tegen schijnhuwelijken

Bij een grootschalige actie zijn 23 Nederlanders opgepakt wegens verdenking voor het aan aangaan van een schijnhuwelijk in Groot-Brittannië. Foto ANP / Lex van Lieshout

De marechaussee heeft deze week 23 Nederlanders opgepakt omdat zij ervan worden verdacht in Groot-Brittannië een schijnhuwelijk te zijn aangegaan. De Nederlanders van Antilliaanse afkomst reisden naar Groot-Brittannië om daar met illegale Nigerianen te trouwen, zodat ze een verblijfsvergunning kregen.

Dat meldt de Koninklijke Marechaussee vandaag. In totaal werden bij de grootscheepse actie zestien vrouwen en zeven mannen aangehouden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Almere. De aanhoudingen maken deel uit van een internationaal onderzoek dat al twee jaar aan de gang is. Daarvoor werkt de marechaussee samen met het Openbaar Ministerie en de Britse politie.

Door de legale verblijfsstatus kregen de Nigerianen toegang tot sociale voorzieningen. Schade zou oplopen tot in de miljoenen euro’s. De Nederlandse schijnbruiden, en soms ook bruidegoms, kregen tussen de 2500 en 3500 euro betaald. Na het huwelijk volgde vaak een aanvraag tot gezinshereniging. Het gebeurde ook vaak dat een pasgetrouwd paar romantische foto’s liet maken ter ondersteuning van zo’n aanvraag, licht de marechaussee toe tegenover persbureau Novum.

Celstraf van enkele maanden tot zes jaar

Tijdens het onderzoek werden tot dusverre 81 mensen aangehouden. Van hen zijn 66 verdachten al veroordeeld, de meesten in Groot-Brittannië. Zij kregen celstraffen opgelegd van enkele maanden tot zes jaar.

De in Nederland aangehouden verdachten zijn verhoord en inmiddels weer op vrije voeten. Zij moeten later voor de rechtbank verschijnen voor mensenhandel. De komende tijd volgen meer aanhoudingen, laat de marechaussee weten.

    • Mirjam Remie