Nairobi Half Life, de eerste Keniaanse film die een Oscar wint?

De Keniaanse Mwas wil acteur worden, maar moet daarvoor wel het platteland verlaten. Still uit de trailer Nairobi Half Life.

Wordt Nairobi Half Life als eerste Keniaanse film bekroond met een Academy Award? De Oscarnominaties zijn nog niet bekendgemaakt, maar CNN meldt dat de Afrikaanse thriller zeker in aanmerking komt.

Nairobi Half Life vertelt het verhaal van de jonge Mwas die het Keniaanse platteland verlaat om in miljoenenstad Nairobi zijn droom na te jagen. Acteur wil hij worden, maar al snel stuit hij op allerlei problemen die niets met het acteren te maken hebben. Hij raakt verzeild in criminele activiteiten die de vervulling van zijn droom steeds meer in de weg dreigen te staan.

Of het debuut van regisseur David ‘Tosh’ Gitonga überhaupt genomineerd zal worden voor een Academy Award is nog in consideratie. Daarover wordt pas in januari meer bekend. Maar eerdere bekroningen geven wel goede voortekens. Zo werd hoofdrolspeler Joseph Wairimu, die de rol van Mwas vertolkt, benoemd tot beste acteur bij het Internationaal Filmfestival in Durban, Zuid-Afrika. Regisseur Gitonga sleepte bij het fimfestival AFI Fest 2012 de publieksprijs in de wacht.

‘Criminaliteit doe je niet voor je lol’

Voor het schrijven van zijn script ging de jonge Gitonga de straten van Nairobi af, op zoek naar de criminaliteit van alle dag. Zo kon hij de drijfveren van de criminelen beter begrijpen, zegt hij tegen CNN. Gitonga:

“We zeggen wel steeds dat criminaliteit niet deugt, maar hebben we wel oog voor waarom er überhaupt criminaliteit is? Ik geloof niet dat Kenianen de weg van de misdaad kiezen, omdat het zo ontzettend leuk is.”

De jonge regisseur over zijn film:

En als het zover is…

Mocht het zover komen, en zover is het nog lang niet, dan is Nairobi Half Life pas de tweede film van Afrikaanse bodem die een Oscar opstrijkt. Eerder werd de film Tsotsi (2005) bekroond met een Oscar. Ook zal Gitonga dan de eerste zwarte regisseur zijn die een Academy Award in ontvangst zal nemen. Maar of Gitonga’s debuut kan rekenen hetzelfde succes als Tsotsi is afwachten geblazen.

Trailer van Tsotsi
http://youtu.be/tX20lzOQwUo

    • Jeannine Julen