Mild, met buien

Het noorden van Scandinavië is vandaag 3 tot 10 graden onder het vriespunt gebleven. De komende dagen steekt daar echter een milde zuidenwind op, waardoor het er ’s middags veelal net iets boven nul zal zijn.

In onze contreien hebben we al tijdenlang een overwegend zuidelijke luchtaanvoer en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Daardoor zal de temperatuur ’s middags veelal rond 10 graden blijven schommelen en zijn de nachten vorstvrij.

Vanavond schuiven zones met regen vanuit Frankrijk en België over Nederland. Op diverse plekken valt zo’n 5 millimeter en de minimumtemperatuur schommelt rond 7 of 8 graden.

Morgen passeert een tweetal neerslaggebieden. De eerste regenpluk komt in de ochtend vanuit het zuiden en lijkt vooralsnog vooral boven de oostelijke provincies het meest actief. Het tweede regengebied trekt later op de dag vanuit het westen binnen en brengt stevige buien met zich mee. Voornoemde neerslagzones zijn zondag vooral boven Duitsland en de Alpen aanwezig, terwijl vanaf zee enkele buien naderen die vooral over de kustprovincies trekken.

Het tweede deel van het weekeinde verloopt dan ook wat vriendelijker dan het eerste, aangezien het binnenland deels droog blijft en er ruimte is voor opklaringen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft.