Metro biedt excuses aan voor column - ‘geschrokken van hevige reacties’

Het excuus van Metro en de verklaring van Koelman op pagina twee van de krant.

Gratis dagblad Metro biedt vandaag excuses aan voor de column van Luuk Koelman die gisteren in de krant verscheen. De columnist schreef uit de naam van Mariska Órban-de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, een nepbrief aan de moeder van Tim Ribberink. Haar zoon pleegde vorige week zelfmoord omdat hij werd gepest.

De krant in een verklaring:

“De redactie van Metro is zeer geschrokken van de hevigheid van de reacties op de column van Luuk Koelman van gisteren. (…) We bieden onze oprechte excuses aan aan al diegenen die door de column zijn gekwetst, in de eerste plaats aan de ouders van Tim.”

Boodschap: De Haas is salonfähige variant van pester

In een verklaring legt Koelman zijn column uit. Koelman:

“Mijn column van gisteren is grotendeels een aaneenschakeling van uitspraken die Mariska de Haas heeft gedaan over homo’s. De ene opmerking nog grover dan de andere. Wat ik doe, is al die quotes op één persoon (de moeder van Tim) projecteren, zodat de lezer duidelijk wordt wat mensen als Mariska de Haas nu werkelijk doen: homo’s pesten en buitensluiten - en waartoe dat kan leiden. De boodschap van mijn column: Mariska de Haas is in essentie geen haar beter dan de pesters van Tim - zij is enkel hun salonfähige variant die in elk tv-programma mag aanschuiven.”

Hij neemt dus geen afstand van zijn woorden, maar stelt wel dat hij betreurt dat de column voor de ouders van Tim ‘te vroeg’ kwam.

“Ik begrijp dat de ouders van Tim nu geen behoefte hebben aan satire. Voor hen kwam de column te vroeg. Dat betreur ik.”

Hoop verontwaardiging - De Haas duikt onder

De column van Koelman leidde gisteren de hele dag tot veel ophef. Op verzoek van de familie van Tim Ribberink haalde Metro de column gisteren van de site af, maar benadrukte toen wel dat Metro-columnisten vrij zijn om te schrijven wat ze willen binnen de grenzen van de wet. Omroep Brabant meldde gisteravond dat De Haas is ondergedoken na doodsbedreigingen. Ook Koelman kreeg een hoop boze reacties op zijn column:

Twitter avatar LuukKoelman Luuk Koelman En toch duik ik niet onder. Kan Mariska nog een puntje aan zuigen. RT @ricklubbers: Kunnen we @luukkoelman niet gewoon opknopen?
    • Lex Boon