Merkel moet niet zwichten

In Duitsland waarschuwen energiedeskundigen dat een koude winter met weinig zon en wind tot een energietekort kan leiden. Is dit de schaduwkant van zonne- en windenergie?

De snelle groei van zonne- en windenergie in Duitsland is indrukwekkend. Een kwart van de stroom wordt duurzaam opgewekt, met uitschieters naar 50 procent. Een groene toekomst is niet langer een hersenschim, nee, het is een reële mogelijkheid. En het is noodzakelijk: het weer wordt steeds extremer, de noordpool smelt. Het tempo van de omschakeling ligt in Duitsland hoog en dat doet een groot beroep op alle betrokkenen om alles uit de kast te halen. Er dient bijvoorbeeld een groot Europees elektriciteitsnetwerk gebouwd te worden: het waait altijd wel ergens in Europa, maar de stroom moet dan wel getransporteerd kunnen worden.

De grote ouderwetse Duitse energiebedrijven zien de enorme omslag met lede ogen aan. Ze moesten van bondskanselier Merkel na Fukushima al hun kerncentrales sluiten. Van de duurzame opgewekte stroom hebben zij nog geen 10 procent in handen. Hier hebben burgers en boeren het heft in handen genomen.

Nu dreigen deze grote bedrijven hun elektriciteitscentrales te sluiten omdat ze menen te weinig winst te maken. Dit zou tot stroomtekorten kunnen leiden. Zo zetten ze de regering onder druk om financieel over de brug te komen. De regering-Merkel zou hier niet voor moeten zwichten, maar de bedrijven moeten verplichten de gas- en biomassacentrales (dat zijn de schoonste) open te houden.