Luchtvaartmaatschappij Iberia schrapt 4500 banen

Luchtvaartmaatschappij Iberia schrapt 4500 banen en verkoopt 25 vliegtuigen. Foto ANP / Javier Lizon

Bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia worden 4500 banen geschrapt. Ook wordt gesneden in het netwerk en het aantal vliegtuigen. Dat meldde moedermaatschappij International Airlines Group (IAG) vandaag (pdf).

De banenreductie moet volgens IAG “de andere 15.500 banen bij Iberia veiligstellen”, zo schrijft Novum. De maatregelen moeten ten minste zeshonderd miljoen euro opleveren. De maatschappij moet hiermee in 2015 weer winstgevend worden.

Iberia levert vanaf volgend jaar vijftien procent van de netwerkcapaciteit in. Bovendien wordt de frequentie op een aantal routes teruggebracht. De maatschappij concentreert zich vanaf dan op “winstgevende routes”. Daarnaast worden 25 vliegtuigen verkocht.

Mogelijk wordt er nog harder gesneden in Iberia

IAG heeft een deadline gesteld aan de vakbonden. Als er niet voor 31 januari een overeenkomst wordt gesloten, dan wordt er nog harder gesneden in Iberia. Topman van Iberia Rafael Sánchez-Lozano zegt tegen persbureau Novum:

“Als we geen radicale actie ondernemen, dan is de toekomst van de vliegmaatschappij onzeker.”

Oorzaak is niet alleen de crisis

In het derde kwartaal rapporteerde IAG een nettowinst van 237 miljoen euro. De omzet steeg met elf procent. De operationele uitgaven stegen echter met veertien procent. IAG stelde dat de verliezen van Iberia de winst van de andere dochter, British Airways, bijna hebben laten verdampen. Iberia “verbrandt” volgens IAG dagelijks 1,7 miljoen euro. Het bedrijf ondervindt hinder van de Spaanse en Europese crisis, maar dat is niet de oorzaak, zegt topman Sánchez-Lozano:

“De problemen zijn echter meer systematisch en stammen van voor de problemen in het thuisland.”

    • Mirjam Remie