Kunstenares Xiang Jing timmert aan de weg met haar levensechte sculpturen

Sculpturen van de Chinese kunstenares Xiang Jing. Still uit een reportage van CNN.

Met haar porseleinen beelden maakt de Chinese kunstenares Xiang Jing al jaren furore in eigen land, maar nu ook steeds meer daarbuiten. Levensecht lijken haar sculpturen. Het zijn net gewone mensen met ware emoties, verkerend in ware situaties.

De in 1968 geboren Xiang is een uitzondering binnen de kunstwereld, blijkt uit een korte reportage van CNN. Maar weinig Aziatische kunstenaars genieten die internationale erkenning van Xiang, licht journaliste Lianne Turner toe. Op prestigieuze kunstmanifestaties zijn het met name de westerlingen die domineren.

http://youtu.be/zm2lcBHV9wc

‘Ik ben geïnteresseerd in de emoties van mensen’

Maar Xiang staat haar mannetje en timmert al wat jaren flink aan de weg. In Europa en de Verenigde Staten had ze enkele grote tentoonstellingen. De Italian Vogue bekroonde haar dit jaar tot een van de vier winnaars van de jaarlijkse Martell Artists of the Year. Grote aanzien won ze met haar werk Your Body: een imposante sculptuur van een naakte vrouw die enigszins neerslachtig voor zich uit staart.

En het uitbeelden van emoties speelt in de kunstwerken van Xiang een aanzienlijke rol. Want, zo stelt ze:

“Ik ben geïnteresseerd in mensen, vooral in hun emoties. En dat beeld ik graag uit. Ik leg een moment vast van de wereld waar we deel van uitmaken.”

‘Een vermoeiend traject’

De productie van een beeld neemt wel anderhalf jaar in beslag. “Een vermoeiend traject”, zegt Xiang hierover. Op zeer traditionele wijze kneed de kunstenares samen met haar assistenten maanden aan een van haar nieuwe producties.

Sculpturen van Xiang Jing in Beijing tentoongesteld tijdens een kunstbeurs. Foto ANP / How Hwee YoungSculpturen van Xiang Jing in Beijing tentoongesteld tijdens een kunstbeurs. Foto ANP / How Hwee Young