Kortkolom economie

Madrid heeft geen EU-steun meer nodig

Madrid. Spanje lijkt dit jaar bijna zeker geen beroep te hoeven doen op een tweede ronde aan Europese noodsteun. Gisteren haalde het land bij een veiling van staatsobligaties 4,7 miljard euro op. Hiermee heeft het land zijn totale financieringsbehoefte van 85 miljard euro voor dit jaar al gedekt. Dat is goed nieuws voor de Spaanse premier Mariano Rajoy die eind oktober beloofde dat hij dit jaar niet meer naar het euronoodfonds ESM stapt. Begin deze zomer liep de onrust over de vierde economie van de eurozone nog hoop op. (NRC)

Schikking ACC Bank met boze beleggers

Londen. De Ierse ACC Bank, sinds 2001 in handen van de Rabobank, heeft gisteren een omvangrijke rechtszaak geschikt die de bank miljoenen had kunnen kosten. De bank was aangeklaagd over de verkoop van beleggingsproducten die volgens de investeerders misleidend waren. Vijfhonderd Ieren zouden benadeeld zijn. Ze leenden bij ACC geld om Solid World Bonds te kopen, die een gegarandeerde inleg hadden. Toch leden ze verlies doordat ze een stevige rente op die leningen moesten betalen. De klacht is ingetrokken in ruil voor een onbekend bedrag. (NRC)

Winst Van Lanschot staat onder druk

Rotterdam. De winst van Van Lanschot staat ook in het derde kwartaal onder druk als gevolg van oplopende slechte bezittingen. Dat meldde de bank voor vermogende particulieren vandaag. Van Lanschot moet meer reserves aanhouden om de risico’s van de slechte leningen te dekken. Wel laat de bank weten beter gefinancierd te zijn dan aan het eind van het tweede kwartaal. De leningenportefeuille is nu voor 87,3 procent gedekt met spaargeld. Daarnaast liggen de investeringen en kostenbesparingen op schema, waardoor de kosten lager waren vergeleken met de eerste helft van dit jaar. (NRC)

Rover klaagt bij NMa over monopolie NS

Rotterdam. Reizigersvereniging Rover heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit over het ‘monopolistische’ gedrag van de NS. Zij beschuldigt de vervoerder van kunstmatige prijsopdrijving voor reizigers die naar België willen. Volgens Rover maakt de NS misbruik van zijn monopoliepositie doordat reizigers gedwongen zijn met de Fyra te rijden als volgende maand de Beneluxtrein, die nu nog elk uur tussen Amsterdam en Brussel rijdt, verdwijnt. Behalve dat de Fyra minder vaak rijdt gaan de tarieven fors omhoog. (Novum)

Arrestaties bij actie schijnhuwelijken

Rotterdam. De marechaussee heeft deze week 23 Nederlanders opgepakt omdat zij ervan worden verdacht in Groot-Brittannië een schijnhuwelijk te zijn aangegaan. De Nederlanders van Antilliaanse afkomst reisden naar het Verenigd Koninkrijk om daar met illegale Nigerianen te trouwen, zegt de marechaussee. In totaal werden zestien vrouwen en zeven mannen aangehouden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Almere. (Novum)