Kortkolom buitenland

450 Britse vrouwen onnodig geopereerd

Rotterdam. Een Britse arts heeft sinds 1994 honderden vrouwen ten onrechte geopereerd wegens borstkanker. Volgens de krant The Daily Telegraph heeft de arts, die vorig jaar te horen kreeg dat hij geen borstoperaties meer mag uitvoeren, in 450 gevallen een deel van de borst verwijderd, terwijl hij slechts had moeten onderzoeken of er sprake was van kanker. Bovendien gebruikte hij in zo’n 700 gevallen een operatietechniek waarbij een deel van de borst achterblijft om een zichtbaar decolleté te behouden, maar dat vergrootte het risico op terugkeer van de kanker. Ongeveer honderd vrouwen hebben een schadeclaim ingediend. (NRC)

Iraanse blogger komt om in gevangenschap

LONDON. De Iraanse blogger Sattar Beheshti (35) is overleden in gevangenschap, mogelijk als gevolg van marteling. Dat heeft Amnesty International gisteren gezegd. Beheshti werd op 28 oktober in zijn woning in Teheran opgepakt en zat sindsdien vast. De autoriteiten overhandigden zijn lichaam woensdag aan zijn familie zonder iets over de doodsoorzaak te zeggen. Europese regeringen dringen er bij Iran op aan de doodsoorzaak te onderzoeken. Beheshti schreef op zijn blog over sociale misstanden in Iran, maar genoot weinig bekendheid in het land. (Reuters, AFP)

Onderzoek naar zoon ex-president Senegal

Dakar. De zoon van de voormalig president van Senegal moet voor een commissie verschijnen die onderzoek doet naar corruptie. Als minister van zou Karim Wade overheidsgeld hebben verduisterd. In de laatste jaren van zijn vaders presidentschap trok hij vier regeringsportefeuilles naar zich toe en beheerde hij als ‘superminister’ een kwart van het staatsbudget.De commissie doet ook onderzoek naar vier andere ministers die zichzelf zouden hebben verrijkt. Het onderzoek is ingesteld nadat Macky Sall in maart de presidentsverkiezingen won van Wade. (AFP)

Dader schietpartij Giffords veroordeeld

Tucson. De verdachte van een schietpartij waarbij het Amerikaanse Democratische Congreslid Gabrielle Giffords ernstig gewond raakte, is veroordeeld tot zeven keer levenslang. De 23-jarige Jared Lee Loughner, die wordt behandeld voor schizofrenie, doodde vorig jaar zes mensen tijdens een politieke bijeenkomst. Dertien anderen raakten gewond. De dader wist aan de doodstraf te ontkomen door een bekentenis af te leggen en te accepteren dat hij nooit meer vrij komt. (AP)

Poetin vervangt commandant leger

Moskou. De Russische president Poetin heeft gisteren de top van het Russische leger ingrijpend gewijzigd. Chefstaf Nikolaj Makarov wordt vervangen, nog onduidelijk is wat hij gaat doen. Hij wordt opgevolgd door generaal Valeri Goerassimov, een oudgediende van de Tsjetsjeense oorlog. Ook een aantal andere hoge officieren werd vervangen. De wijzigingen volgen na het recente ontslag van de Russische minister van Defensie, Anatoli Serdjoekov. Hij zou corrupt zijn. (AFP)