Kortkolom binnenland

Hoofdredacteur duikt onder om column

Rotterdam. Hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Mariska Orbán-de Haas is ondergedoken omdat ze met de dood is bedreigd na een column van Luuk Koelman gisteren in Metro. Dat meldde Omroep Brabant gisteravond. In de column schreef Koelman zogenaamd namens Orbán-de Haas een open brief aan de ouders van Tim Ribberink, de jongen die vorige week zelfmoord pleegde omdat hij zo werd gepest. Veel lezers begrepen niet dat Orbán-de Haas, die zich regelmatig negatief uitlaat over abortus en homoseksualiteit, niet de schrijfster was. (NRC)

Agnus Dei dicht na verdenking ontucht

Valkenswaard. De particuliere school Agnus Dei in Valkenswaard is sinds woensdag dicht. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Valkenswaard. Twee medewerkers van de school, onder wie de directeur, zitten vast op verdenking van ontucht. De overige directieleden van de school hebben zelf tot sluiting besloten. Het gebouw blijft waarschijnlijk nog twee weken dicht. Agnus Dei is een school die zich richt op autistische en hoogbegaafde leerlingen die in het reguliere onderwijs niet goed kunnen meekomen. (NRC)

Leidse hoogleraar ziet af van extra toelage

Leiden. Scheidend rector magnificus en bestuursvoorzitter Paul van der Heijden van de Universiteit Leiden ziet af van de bestuurderstoelage die hij tijdens zijn sabbatical doorbetaald zou krijgen. Dat meldde de universiteit gisteren. Aanleiding is kritiek op de regeling waardoor hij ook tijdens zijn verlof ruim twee ton per jaar zou verdienen. Van der Heijden nam zijn besluit „omdat de hierover binnen en buiten de universiteit ontstane discussie, niet in het belang is van de universiteit”. (Novum)

Nieuwe arrestaties om beroven rijken

Den Haag. De politie heeft drie nieuwe aanhoudingen verricht voor betrokkenheid bij een bende inbrekers die tientallen miljonairs in het hele land beroofden. Het gaat om drie vrouwen van 26, 27 en 29 jaar uit Den Haag. Een van hen is ambtenaar bij de gemeente Den Haag, meldde de politie vandaag. De ambtenaar wordt ervan verdacht dat zij gegevens van slachtoffers doorsluisde naar andere verdachten. De bende gebruikte de Quote 500 om doelwitten uit te kiezen. Eerder werden vijftien verdachten aangehouden. (Novum)

Nieuwe aanklacht tegen Moszkowicz

Amsterdam. Een voormalig cliënt van advocaat Bram Moszkowicz heeft aangifte tegen hem gedaan wegens verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Dat heeft de huidige advocaat van de man laten weten. De man is één van de vijf klagers wier klachten tegen Moszkowicz onlangs door de raad van discipline in Amsterdam gegrond werden verklaard. De man betaalde in 2008 in totaal 60.000 euro aan Moszkowicz voor zijn verdediging. Maar een urenspecificatie en declaratie die hij later van Moszkowicz kreeg, kwam op 20.000 euro minder uit. (NRC)