Kok Claudia Roden wint Johannes van Dam-prijs

Claudia Roden ontvangt de Johannes van Dam-prijs 2012. De prijs wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een auteur die zich met publicaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie.

De Egyptisch-Britse Roden (Kaïro, 1936), in 1997 kreeg ze de Prins Claus-prijs, heeft 11 kookboeken geschreven, die stuk voor stuk in vele talen zijn verschenen. Haar eerste, A Book of Middle Eastern Food (‘De Mediterrane Keuken’) verscheen in 1968. Haar meest recente is The Food of Spain waarvan in januari de Nederlandse vertaling uitkomt. Maar de meeste mensen zullen bij haar naam toch denken aan The Book of Jewish Food (‘De Joodse Keuken’).

Aan dit standaardwerk over de Joodse keuken werkte Claudia Roden zestien jaar. Ze reisde de halve wereld over langs Joodse gemeenschappen van China tot Mexico en van Syrië tot Portugal. Al kokend, pratend en proevend verzamelde ze recepten en verhalen die ze optekende in haar zo kenmerkende anekdotische, informatieve, maar nimmer vervelende of belerende stijl.

Een kookboek van Roden is beslist geen bundeling recepten. Ieder gerecht wordt zorgvuldig ingebed in de cultuur, voorzien van historische terzijdes, persoonlijke noten en nuttige wenken.

Culinair journalist Johannes van Dam, jurylid van de naar hemzelf genoemde prijs, is een groot bewonderaar: „Ze is niet alleen een van de beste kookboekauteurs, ze paart diepgaande historische kennis aan passie en goede smaak.”

    • Janneke Vreugdenhil