Justin Welby is de nieuwe leider van tachtig miljoen anglicanen

Justin Welby wordt de nieuwe anglicaanse aartsbisschop van Canterbury. Foto AFP / Keith Blundy

Justin Welby, bisschop van Durham, is de nieuwe aartsbisschop van Canterbury en daarmee de nieuwe spiritueel leider van 80 miljoen anglicanen wereldwijd. De voormalig topman in de olie-industrie is de opvolger van Rowan Williams, die eind dit jaar terugtreedt. Dat meldt persbureau Reuters.

Welby (56) is jurist en theoloog. Hij werd in 1993 tot priester gewijd en in oktober 2011 bisschop. Voor 1993 werkte hij onder meer elf jaar als manager in de oliewereld.

Welby’s belangrijkste taak wordt het oplossen van de diepe verdeeldheid binnen de Church of England over het opheffen van het celibaat van homoseksuele priesters en het benoemen van vrouwelijke bisschoppen. Ook buiten Engeland, met name in Afrika en onder Amerikaanse anglicanen, heerst er grote ontevredenheid over de liberale koers van de Engelse moederkerk, schrijft onze correspondent Titia Ketelaar vandaag in NRC Handelsblad. Ook moet Halby het afnemende kerkbezoek, met name in Engeland, een halt toeroepen. Ketelaar:

“Daarbij komt zijn achtergrond goed van pas. Welby komt uit de evangelisch-protestantse hoek in de anglicaanse kerk, en ging ter kerke in de Holy Trinity in Brompton. Daar werden de Alpha-cursussen bedacht, informele bijeenkomsten over geloof die nu wereldwijd miljoenen mensen trekken, onder wie veel jongeren.”

    • Lex Boon