Iraanse vliegtuigen schieten op drone VS

Iraanse gevechtsvliegtuigen hebben een onbemand Amerikaans verkenningsvliegtuigje beschoten in het internationale luchtruim. Dat heeft het Pentagon gisteren bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat Iran een Amerikaanse drone beschiet en de Verenigde Staten hebben Iran gewaarschuwd dat het militair materieel zal verdedigen.

Volgens het Pentagon kregen twee Iraanse SU-25 vliegtuigen de drone in het vizier, terwijl het een inspectievlucht uitvoerde boven de Perzische Golf, ongeveer zestien zeemijl buiten de Iraanse kust. Daarna zouden ze meerdere keren hebben geschoten en het vliegtuigje enkele kilometers hebben gevolgd, terwijl het verder van Iran weg vloog.

Minister van Defensie Leon Panetta werd onmiddellijk ingelicht over het incident, evenals leden van het Congres en het Witte Huis, aldus een woordvoerder van het Pentagon. Amerika waarschuwde Iran dat het dit soort inspectievluchten zal blijven uitvoeren. Het Pentagon gaat er vanuit dat Iran de drone wilde uitschakelen, maar het kunnen ook waarschuwingsschoten zijn geweest. Een drone is niet wendbaar genoeg om Iraanse gevechtsvliegtuigen af te schudden.

Vorig jaar zeiden de Iraanse autoriteiten dat ze een geavanceerde Amerikaanse drone 250 kilometer binnen de Iraanse grenzen zonder grote schade hadden laten landen. Het toestel zou op een spionagemissie zijn geweest. Washington hield vol dat het toestel door een technische storing was neergekomen. (Reuters, BBC)