Institut Néerlandais gaat niet sluiten

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) wil het in Parijs gevestigde Institut Néerlandais „op een zo goed mogelijke manier behouden”.

Hij heeft dit gisteren via zijn woordvoerder laten weten na een kennismakingsbezoek aan Parijs, waar hij sprak met zijn Franse ambtgenoot Laurent Fabius. Er zal volgens de Timmermans minder geld aan stenen en meer aan programma’s moeten worden besteed.

Eerder dit jaar maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat de activiteiten van het instituut, dat in Frankrijk de Nederlandse cultuur onder de aandacht brengt, zouden worden overgeheveld naar de ambassade in Parijs. De jaarlijkse huur van het eigen gebouw aan de Rue de Lille bedraagt 470.000 euro.

Door betrokkenen bij het instituut werd de voorgenomen verhuizing beschouwd als een verkapte sluiting. In het pand van het instituut worden regelmatig lezingen, exposities en cursussen georganiseerd. Ook is er een bibliotheek gevestigd.

De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, suggereerde in september een deel van het pand een andere bestemming te geven. Het ministerie vindt dat een te groot deel van de twee miljoen euro subsidie op gaat aan huisvestingskosten.