Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Inkomensafhankelijke zorgpremie wordt aangepakt’

Mark Rutte stapt in zijn auto na het overleg tussen VVD en PvdA over de onrust die is ontstaan over de inkomensafhankelijke zorgpremie. De radiostilte werd weer in acht genomen. Foto ANP / Robin Utrecht

VVD en PvdA praten over het aanpassen van de plannen omtrent de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat melden bronnen binnen beide regeringspartijen aan NRC Handelsblad. Details zijn nog niet bekend.

Gisteravond kwamen fractieleiders Zijlstra en Samsom, premier Rutte en de ministers Asscher, Dijsselbloem en Schippers, ruim drie uur lang bijeen in het Torentje om te overleggen over alternatieven voor het omstreden plan. Na afloop van het overleg, tegen 23.00 uur, wilde niemand mededelingen doen, behalve dat er “is gesproken over de politieke actualiteit”.

Zomaar geschrapt wordt de inkomensafhankelijke zorgpremie echter niet, legt politiek redacteur Derk Stokmans uit.

“Het nivelleren, wat er met de inkomensafhankelijke zorgpremie gebeurt, was het kroonjuweel van de PvdA bij het regeerakkoord. Dat wordt niet zomaar geschrapt. Er zou dan naar een andere manier van nivellering moeten worden gezocht, bijvoorbeeld via de inkomensbelasting, maar ook dit ligt gevoelig bij de VVD.”

De ophef over de nivellering, een van de pijlers van het nieuwe regeerakkoord, heeft voor een crisis binnen de VVD gezorgd. Stokmans:

“De VVD mocht de overheidsfinanciën saneren, de PvdA mocht nivelleren. Het was de eerste en voornaamste uitruil die bij de onderhandelingen werd gemaakt. Een negatieve uitruil, waarbij bijvoorbeeld ook het verkorten van de WW-duur wordt teruggedraaid, is een optie maar eigenlijk ook weer niet. Dat is tegen alles waar dit nieuwe kabinet voor wil staan. Vrij snel na het aantreden van het kabinet is er dus al sprake van een crisis. Geen kabinetscrisis, maar wel een politieke crisis binnen de VVD.”

Onrust rond zorgplannen

Er is de afgelopen week grote onrust ontstaan over de manier waarop het nieuwe kabinet zorgpremies inkomensafhankelijk maakt. Bij inkomens tussen de 50.000 en 75.000 euro leidt dit tot scherpe koopkrachtdalingen. Omdat de laatste dagen allerlei cijfers de ronde gingen, zag zelfs het Centraal Planbureau zichzelf genoodzaakt om gisteren met een aanvullende notitie te komen in reactie op de onduidelijkheid die is ontstaan over de koopkrachteffecten.

VVD-bestuurders willen af van zorgplan

Van de VVD-bestuurders kan 40 procent “absoluut niet” leven met de inkomensafhankelijke zorgpremie en 30 procent ziet deze maatregel liever niet. Zo bleek uit een representatieve enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder alle VVD-bestuurders.