Hypotheek gaat mee na verhuizing

Woningbezitters die na 1 januari verhuizen behouden hun hypotheekrenteaftrek, ook als ze niet aflossen. Ze mogen hun huidige hypotheek meenemen. Dat heeft minister Blok (Wonen, VVD) gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

Per 1 januari moeten mensen die voor het eerst een huis kopen, verplicht aflossen om nog hypotheekrenteaftrek te krijgen. Mensen die al een huis hebben, hoeven dat niet. Zij krijgen de renteaftrek ook als ze bijvoorbeeld een spaar- of aflossingsvrije hypotheek hebben.

Afgelopen weekend leek het erop dat mensen die een hypotheek hebben met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), bij een verhuizing ook zouden moeten gaan aflossen als ze zouden verhuizen. Dat zou hun honderden euro’s per maand kunnen kosten. „Een onwenselijke situatie”, schrijft Blok in zijn brief.

Ook de aflossingsverplichting voor starters is omstreden. Deskundigen vrezen dat de woningmarkt verder op slot raakt. Het Verbond van Verzekeraars en de makelaarsvereniging NVM hebben Blok per brief verzocht ook voor starters de verplichte aflossing te schrappen. Anders zullen hun maandelijkse lasten „drastisch omhoog schieten”, schrijven ze. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over dit plan.

Blok liet afgelopen week ook weten dat huizenbezitters met een restschuld de kosten voor de lening en de rente maximaal vijf jaar mogen aftrekken van de belasting. De restschuld moet ontstaan tussen 2013 en 2018. Zo’n schuld ontstaat als de verkoopprijs lager is dan de hoogte van de hypotheek.