Het verlangen van onvolkomen mensen

Deze maand twittert Bas Heijne over De rode loper, de nieuwe roman van Thomas Rosenboom.

Thomas ROSENBOOM,auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Amsterdam, 26 feb.2003
Thomas ROSENBOOM,auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Amsterdam, 26 feb.2003 Vincent Mentzel

‘Om de verveling te verdrijven sloot hij weddenschappen met zichzelf af: kon hij zijn adem inhouden tot er ergens een hond blafte? Zou er een vliegtuig overvliegen voor hij zijn sigaret op had?’ Lou Baljon, hoofdpersoon van De rode loper, Thomas Rosenbooms nieuwe roman, heeft uit volle overtuiging voor de marge gekozen. Stilstand is de constante in zijn leven; begin jaren zeventig vangt zijn maatschappelijke loopbaan aan in de bijstand, later belandt hij in de WAO. Jarenlang is hij de trouwe roadie van de Arnhemse coverband Shout, die één keer mag optreden in het voorprogramma van de Golden Earring, wat niet goed uitpakt. Wanneer de band na een zieltogend bestaan ontbonden wordt, begint hij de overgebleven apparatuur een opnamestudio in Zevenaar; weer later heeft hij zijn eigen underground bioscoop, waar hij horrorfilms projecteert die hij zelf bij andere videotheken huurt.

Zijn boezemvriend Eddie, journalist bij een plaatselijk inlegkatern van De Gelderlander, blijkt de enige stuwende kracht in zijn leven. Met hem bedenkt hij een initiatief dat handig gebruik maakt van de tijdgeest en die meteen ook becommentarieert: een rode loper waarop onbeduidende mensen zich even sterren kunnen wanen. Die loper staat symbool van het verlangen waarvan deze roman doortrokken is – het verlangen van onvolkomen mensen om door anderen gezien en gekend te worden. In een schrale wereld van coverbands, dorpspompjournalistiek, lange seksloze huwelijken en rivaliserende carnavalsverenigingen, door Rosenboom met trefzeker aplomb neergezet, wordt de passieve Lou Baljon verteerd door een ongrijpbare wensdroom, die op de valreep van zijn leven gestalte lijkt de krijgen in de nog veel zwijgzamere figuur van Lena, die hij ontmoet op zijn zelfbedachte rode loper.

Komisch en kneuterig, wrang en schrijnend: de komende maand leest NRC’s TwitLit, de leesclub van NRC Handelsblad op Twitter, De rode loper van Thomas Rosenboom. Gastlezers zijn Sanne Wallis de Vries, comédienne en actrice (22 november, 21:00), Peter Middendorp, schrijver en columnist (26 november, 21:00). Op 29 november om 21.00 beantwoordt Thomas Rosenboom zelf vragen van lezers. Wie mee wil lezen, kan mij volgen op @NRCTwitLit. De hele discussie kan gevolgd worden via de hashtag #twitlit.

    • Bas Heijne