Het verhaal achter de foto die de records op Twitter en Facebook brak

De
De foto van Scout Tufankjian, die records op Twitter en Facebook verbrak.

Het werd de meest getwitterde en op Facebook de meest leuk gevonden foto ooit. Barack Obama in omhelzing met zijn vrouw Michelle. Hij twitterde de foto kort na zijn overwinning, met de tekst: four more years. Gizmodo sprak met de fotograaf.

Fotograaf Scout Tufankjian, die hem tijdens zijn eerste én tweede campagne fotografeerde en over zijn eerste campagne een fotoboek maakte, maakte de foto al twee maanden eerder. Ze had naar eigen zeggen nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden. Maar ze kon dan ook niet weten dan Obama hem zou gebruiken op het moment dat alle ogen van de wereld op hem gericht waren.

Aan Gizmodo vertelt Tufankjian hoe de foto tot stand kwam:

“De foto is op 15 augustus genomen in Dubuque, Iowa. Dat is een speciale plaats voor de Obamas, omdat dat na Chigago de eerste staat was waar inwoners Obama’s kandidatuur omarmden. We waren daar drie dagen; dit was de eerste keer dat de First Lady erbij was en ze hadden elkaar dagen niet gezien. Omdat ik nogal een softie ben en zelf ook kort geleden ben getrouwd, vind ik hun relatie inspirerend; ze hebben respect voor elkaar. Dus ik probeer ze altijd te benaderen als een koppel, en niet als publieke figuren.”

Hoeveel foto’s maakte je van dit moment, en hoe besloot je dat het uiteindelijk dit shot werd?

“Ik denk dat ik een of twee foto’s heb van dit moment. Ik maak niet per se veel foto’s, en gebruik bijna nooit de continu modus van mijn camera, dus ik zal er niet meer hebben gemaakt. Ik had absoluut geen idee dat hij zo populair zou worden, maar ik maak mezelf niet wijs dat de foto helemaal niets met framing te maken heeft. Het heeft natuurlijk te maken met het gevoel dat mensen hebben bij de familie Obama.”

Had je enig idee dat de foto, twee maanden later, op zo’n manier zou worden gebruikt?

“Geen enkel idee! Ik was totaal geshockeerd. Mijn vriend Connor e-mailde me meteen nadat de tweet het record brak en dat was het eerste moment dat ik erover hoorde. Ik ben wel blij dat ze hem hebben gebruikt.”

Lees het hele interview met Scout Tufankjian hier.

    • Mirjam Remie