Harde explosie schrikt Nijmegen op

Het ketelhuis van een elektriciteitscentrale ontplofte gisterochtend aan de rand van Nijmegen.

Nijmegen. Een paar straaljagers die tegelijk door de geluidsbarrière gaan en dan doorbulderen. Zo omschreef een inwoner van Nijmegen het geluid van de ontploffing die gistermorgen kort na zeven uur de elektriciteitscentrale van Electrabel aan het Maas-Waalkanaal trof. De explosie nadat een stoompijp bij een ketel in de centrale kapot ging, sloeg een gat in het dak van het ketelgebouw, waar stoom uit ontsnapte. Niemand raakte daarbij gewond.

De ontploffing zorgde voor angst en paniek onder omwonenden. „Ik dacht dat er een vliegtuig was ingeslagen”, zei een man die gisterochtend van een afstand naar de centrale stond te kijken. Uren na de ontploffing kwam er nog stoom uit het dak. Een oudere vrouw zei dat ze vooral het diepe, keiharde gebrom na de explosie beangstigend vond. „Het klonk als een straaljager die opstart.”

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waarin brandweer, ziekenzorg en rampencoördinatie samenwerken, informeerde burgers via de regionale radio. Inwoners klaagden over summiere informatie, na de aanvankelijke waarschuwing ramen dicht te houden en niet de straat op te gaan. Dat was voor velen onvoldoende informatie om, in de uren na de ontploffing, te kunnen beslissen of het veilig was naar werk te gaan of kinderen naar school te brengen. De eerste tweets die de Veiligheidsregio gebruikte om burgers te informeren, kwamen pas tegen kwart voor negen. De politie vindt niet dat ze traag heeft gereageerd. „Binnen het uur hadden we het bericht uit dat er een explosie is geweest, en dat mensen ramen en deuren dicht moesten houden.” Dat advies werd weer „zo snel als kon” ingetrokken.

De reparatie van de elektriciteitscentrale gaat nog weken in beslag nemen. Het is te vroeg om de precieze omvang van de schade in kaart te brengen. NRC