Grote protesten in Argentinië tegen president Kirchner

Sommige demonstranten droegen Guy Fawkes tijdens het massale protest in Argentinië gisteren. Er waren tien- tot honderdduizenden mensen op de been om te protesteren tegen president Christina Fernandez.
Sommige demonstranten droegen Guy Fawkes tijdens het massale protest in Argentinië gisteren. Er waren tien- tot honderdduizenden mensen op de been om te protesteren tegen president Christina Fernandez. Foto AFP / Alexandro Pagni

Onvrede over inflatie, criminaliteit en corruptie heeft duizenden mensen van alle leeftijd de straat opgejaagd in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Demonstranten protesteerden tegen de regering van de president Cristina Kirchner. Het was de grootste opstand tegen de regering in jaren.

De centrum-linkse Kirchner werd vorig jaar herkozen met 54 procent van de stemmen maar haar steun is inmiddels behoorlijk uitgedund. Een inflatie van ongeveer 25 procent per jaar, hoge criminaliteitscijfers en plannen van de regering om de grondwet te hervormen zodat Kirchner een derde termijn kan aanblijven hebben voor onrust gezorgd in het land, vooral onder de middenklasse.

Kirchner krijgt bovendien het verwijt vooral voor de armen op te komen. Ze heeft handelspartners van het land gefrustreerd door importbelastingen. Het land kampt nog steeds met hoge schulden van de economische crisis tien jaar geleden.

Demonstratie verliep vreedzaam

De demonstratie was niet georganiseerd door een politieke partij. Mensen mobiliseerden zich met behulp van social media en verzamelden zich op het Plaza de Mayo voor het presidentiële paleis. Ze droegen spandoeken waarop ze aandacht vroegen voor vrijheid, transparantie en het stoppen van corruptie en criminaliteit.

De demonstraties verliepen vreedzaam en volgens persbureau AP was er een gemoedelijke sfeer. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd in de mensenmassa: peuters in kinderwagens en ouderen in rolstoelen. De schattingen over het aantal demonstranten lopen uiteen. De politie spreekt van minstens dertigduizend mensen terwijl een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid van de stad tegenover persbureau Reuters sprak van zevenhonderdduizend mensen.

‘Protest door radicaal-rechts’

Verschillende regeringsleden hebben zich afwijzend uitgelaten over het protest. Ze beschuldigden demonstraten ervan radicaal-rechts te zijn. Kirchner zei gisteren dat Argentijnen meer vrijheid van meningsuiting hebben dan ooit tevoren, zo meldt persbureau Reuters.

Demonstranten rond de obelisk in Buenos Aires. Foto AFP / Alejandro Pagni

Demonstranten rond de obelisk in Buenos Aires. Foto AFP / Alejandro PagniDemonstranten rond de obelisk in Buenos Aires. Foto AFP / Alejandro Pagni

Over hele wereld demonstraties

Ook buiten de hoofdstad is gedemonstreerd. In Argentinië in grote steden zoals Cordoba, Mendoza en La Plata, buiten Argentinië bij Argentijnse ambassades van Chili tot Australië. Ook in Rome en Madrid is gedemonstreerd.

    • Mirjam Remie