Gratis alles over ‘gers’ Rotterdam en André Hazes

Een gratis stadsblad. Geen gat in de markt, zou je denken. Toch kwam er in Rotterdam een nieuw tijdschrift bij: Gers!

Je las ze in de eerste plaats voor de scherpe datingrubriek. Maar en passant pikte je in de NL-tijdschriften vaak ook een verrassend scherp interview met een stadgenoot en een adresje voor een nieuwe koffietent mee. Begin augustus werd AKP Media, uitgever van NL10 en NL20, failliet verklaard. Geen gratis uitgaanstips meer.

Ook verontrustend: de website van de in 2009 gelanceerde gratis stadsglossy Glamsterdam is geheel blanco. De redactie zegt hard aan het werk te zijn om in 2013 weer te verschijnen. Natuurlijk, er zijn genoeg betaalde tijdschriften over de twee grote steden.

Voor de nostalgisten heeft de havenstad bijvoorbeeld Ons Rotterdam, dat herinneringen ophaalt aan de stad. In het nieuwste nummer de hopjesfabriek, betonijzervlechters en draaiorgels. De hoofdstad heeft Ons Amsterdam (63e jaargang) met een cover van Joop den Uyl. Toeristen in Amsterdam die op zoek zijn naar een leuke club kunnen voor drie euro vooruit met Time Out Amsterdam. Maar het gat van de NL-bladen was nog niet gevuld.

Deze week lanceerde een groepje Rotterdamse ondernemers Gers!. „Ons cadeau aan de stad”, noemen de makers het gratis blad, dat verschijnt in een oplage van 3500. Ze staken er eigen geld in; in het blad staat geen enkele advertentie. Volgens de auteur van het boek Wat zeggie? Azzie val dan leggie is ‘gers’ Rotterdams voor ‘tof’ en bestaat het woord al sinds de jaren tachtig.

Ondanks de gerse titel is het een keurig blad geworden, met brave vragen („Hoe gaat het met je?”) en stukken van twee pagina’s lang, over musea, restaurants en inspirerende stadgenoten. Die houden er tegenstrijdige visies op de stad op na. Rapper Postman: „Rotterdam is hard. In de hiphop vergelijken we Rotterdam met New York. Als je het hier kunt maken kun je het overal maken.” Modeontwerpster Daisy Kroon: „Rotterdam is net een dorp, het slurpt je niet op.” De liefde voor Rotje spreekt uit iedere pagina. Dat kan de mopperende Rotterdammer (Gers zegt het zelf) wel gebruiken.

In 020 verscheen het vijfde nummer van Mokum Magazine (oplage 20.000, wel advertenties), dat zich richt op Amsterdammers en expliciet niet op toeristen. Het huidige nummer is afwijkend, want het heeft Roxeanne en André Hazes Jr. als gasthoofdredacteuren. Aanleiding is de aanstaande musical over de volkszanger. Chantal Janzen, die Rachel Hazes speelt, zegt in Mokum over de voorstelling: „Je gaat de deur niet huilend van verdriet uit, maar ook niet feestend.”

Helaas geldt dat ook voor Mokum Magazine; het gasthoofdredacteurschap pakt matig uit. Hadden eerdere nummers nog wat gewicht – Youp van ’t Hek over het mogelijke verdwijnen van open podium De Engelenbak – in het Hazesnummer gaan de remmen los. Met quotes van pa André: „Al lig je er bovenop, altijd ontkennen”. Met de rubriek spreekuur, waarin Roxeanne van de huisarts wil weten welke ziektes je kunt krijgen als een hond je in het gezicht likt. En met een interview met de kinderen Hazes dat alleen open deuren intrapt: „Worden jullie weleens verdrietig als je eraan denkt dat jullie vader er niet meer is?”

Toch doet de Amsterdammer er goed aan zich niet te laten afschrikken. Het zijn de kleine dingen waar je een gratis stadsblad voor oppakt. Want het is toch best prettig te weten dat de stoelen op het terras van café Flinders stoelverwarming hebben.