Geestelijk leider met een verleden in de olie-industrie

Na de dood van zijn zeven maanden oude dochter zei Justin Welby de oliehandel vaarwel. Nu wordt hij aartsbisschop van Canterbury.

In this picture taken on December 16, 2012 the Bishop of Durham Justin Welby poses for a photograph in Durham. Former oil company executive Justin Welby has accepted the post of Archbishop of Canterbury, the spiritual leader of the world's tens of millions of Anglicans, reports said on November 8, 2012. Welby, 56, the current Bishop of Durham, will take over from incumbent Rowan Williams when he retires as head of the Church of England next month after a decade in the post, British newspapers and broadcasters reported. “ RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Aegies Associates / Keith Blundy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ”
In this picture taken on December 16, 2012 the Bishop of Durham Justin Welby poses for a photograph in Durham. Former oil company executive Justin Welby has accepted the post of Archbishop of Canterbury, the spiritual leader of the world's tens of millions of Anglicans, reports said on November 8, 2012. Welby, 56, the current Bishop of Durham, will take over from incumbent Rowan Williams when he retires as head of the Church of England next month after a decade in the post, British newspapers and broadcasters reported. “ RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Aegies Associates / Keith Blundy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ” AFP

Justin Welby (56) wordt de nieuwe aartsbisschop van Canterbury, de geestelijk leider van de Church of England en het hoofd van de anglicaanse kerk. De huidige aartsbisschop Rowan Willams treedt eind dit jaar terug.

Welby’s belangrijkste taak wordt het oplossen van de diepe verdeeldheid binnen de Church of England over het opheffen van het celibaat van homoseksuele priesters en het benoemen van vrouwelijke bisschoppen. Over twee weken komt de synode bijeen om over het laatste te stemmen. Als primus inter pares van de anglicaanse bisschoppen moet Welby bovendien zorgen dat er geen schisma ontstaat binnen de 80 miljoen gelovigen tellende anglicaanse kerk. Vooral in Afrika en onder Amerikaanse anglicanen heerst grote ontevredenheid over de liberale koers van de Engelse moederkerk.

Nog een opdracht: het afnemende kerkbezoek, met name in Engeland, een halt toeroepen. Daarbij komt zijn achtergrond goed van pas. Welby komt uit de evangelisch-protestantse hoek in de anglicaanse kerk, en ging ter kerke in de Holy Trinity in Brompton. Daar werden de Alpha-cursussen bedacht, informele bijeenkomsten over geloof die nu wereldwijd miljoenen mensen trekken, onder wie veel jongeren.

Toch is de benoeming van Welby – die onder bookmakers favoriet was – opmerkelijk. Hij is nog geen jaar bisschop van Durham, de op drie na hoogste bisschop van het land, en was daarvoor deken van Liverpool. En hij voelde pas twintig jaar geleden een roeping. Welby was werkzaam in de olie-industrie, eerst als West-Afrika en Noordzee-deskundige bij het Franse oliebedrijf Elf Aquitane, daarna als hoofd van de financiële afdeling van Enterprise Oil.

Het keerpunt in zijn leven was de dood van zijn zeven maanden oude dochter bij een auto-ongeluk in 1983. „Het was een moeilijke tijd voor mijn echtgenote Caroline en mijzelf, maar op een vreemde manier bracht het ons nader tot God”, zei hij twee jaar geleden. Vijf jaar later koos hij voor de kerk: „Iets in me zei: ‘dit is wat je zou moeten doen’.”

Zijn achtergrond in de olie verbaast menigeen. Aan de Wall Street Journal vertelde hij hoe er gereageerd werd in het Hogerhuis – waar bisschoppen automatisch lid van zijn – toen hij vertelde dat hij ooit in derivaten handelde: „Een oud-minister van Financiën stond op en zei: ‘Dit is de eerste keer dat een bisschop uit de kast komt… als beurshandelaar.”

Het zorgde ervoor dat hij werd benoemd in de parlementaire commissie die de normen en waarden binnen de bankensector onderzoekt. Maar zijn loyaliteit ligt bij de zwakkeren in de samenleving.

Welby’s ethisch denken is beïnvloed door de encycliek Rerum Novarum, die in 1891 het antwoord van paus Leo XIII was op de opkomst van het socialisme ten tijde van de industrialisatie.

In The Guardian zei hij daarover: „Als één bepaalde groep de bron van de menselijke bloei klemzet, is dat intens slecht. Dat geldt voor de City, voor beurshandelaren, en voor kerken die zeggen dat er maar één goede manier van leven is.”

Welby is getrouwd en heeft vijf kinderen.

    • Titia Ketelaar