Federer stoomt door naar halve finale 'WK'

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de halve eindstrijd van de ATP World Tour Finals in Londen. De titelverdediger won gisteren met 6-4 en 7-6 van David Ferrer. Eerder versloeg de nummer twee van de wereld al de Serviër Janko Tipsarevic, waardoor zijn laatste groepsduel met Juan Martin Del Potro voor de Zwitser slechts een formaliteit is.

De zesvoudig winnaar begon scherp in de O2 Arena en wist als eerste de opslag van zijn opponent te breken. Ferrer, die vorige week nog het masterstoernooi van Parijs op zijn naam schreef, wist met agressief spel de break ongedaan te maken. Serviceverlies in de negende game kostte de nummer vijf van de wereld echter alsnog de set.

In de tweede set waren de twee opnieuw aan elkaar gewaagd, maar was Federer op de beslissende momenten net de betere. Tot 6-6 verliep de set op service. In de tiebreak maakte de service van Federer het verschil. Met de zege schaart de zeventienvoudig grandslamwinnaar zich voor de tiende keer bij de laatste vier.

Del Potro greep later op de dag zijn laatste strohalm. De Argentijn won afgetekend met 6-0 en 6-4 van de Serviër Janko Tipsarevic, die door dat resultaat is uitgeschakeld. Beide spelers hadden hun eerste groepswedstrijd verloren.

Del Potro had niets te duchten van de niet al te fit ogende Tipsarevic. De verliezend finalist van 2009 leverde in de eerste set geen enkele game in. In het tweede bedrijf was het verschil iets minder groot. Eén break bleek voldoende om het verzet van Tipsarevic definitief te breken.

Del Potro moet samen met David Ferrer uitvechten wie als nummer twee van groep B naar de halve finale gaat. Del Potro speelt in zijn laatste partij tegen Federer. Ferrer neemt het op tegen Tipsarevic.

De Nederlandse dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft bij de ATP World Tour Finals in Londen geen zicht meer op een plaats in de halve finale. Samen met zijn Pakistaanse dubbelpartner Aisam-ul-Haq Qureshi verloor hij gisteren ook zijn tweede groepsduel van de Amerikaanse broers Bob en Michael Bryan in twee sets: 7-5 en 6-4.