EU-overleg over gat in Europese begroting opgeschort

DEN HAAG - ILLUSTRATIE Europees Noodfonds. De invoering van strengere begrotingsregels en het Europees noodfonds (EFSF) zijn volgens Jose Manuel Barroso voorzitter van Europese Commissie de stappen in de richting van een sterker en slagvaardiger Europa. Het noodfonds is opgericht om lidstaten van de Europese Unie financiele steun te verschaffen als ze in financiele moeilijkheden verkeren. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

In Brussel is het overleg over het gat in de Europese begroting van dit jaar en volgend jaar vandaag vastgelopen. De Europese Commissie heeft bekendgemaakt dat het overleg aanstaande dinsdag wordt hervat.

Europese landen kwamen er niet uit hoe het gat in de begroting van negen miljard euro te dichten. Het gaat hierbij om contracten die de lidstaten eerder hebben getekend, maar waarvoor onvoldoende geld is gereserveerd om de rekening te betalen. Onze correspondent Caroline de Gruyter lichtte enkele weken geleden in het NRC Handelsblad toe hoe een dergelijk gat ontstaat. De Gruyter:

“Aan het begin van die zeven jaar bepalen lidstaten hoeveel er naar onderwijs, landbouw etcetera gaat. Zij storten naar rato in de EU-pot en beslissen welke projecten de Commissie in gang zet. Deze voert die instructies uit en tekent contracten. Na vijf, zes jaar komen de meeste rekeningen. De begroting 2012 is de één na laatste van de meerjarenbegroting 2007-2013. Veel contracten zijn getekend vóór de crisis. Maar lidstaten bezuinigen op EU-uitgaven. Daardoor zit de Commissie klem: zij heeft de verplichting te betalen.”

Vorig jaar was er ook sprake van een gat in de begroting

Vorig jaar was er ook sprake van een gat, omdat lidstaten te weinig geld hadden gereserveerd om de rekeningen te betalen. De Europese Commissie vroeg toen om meer geld, maar veel landen gaven aan te moeten bezuinigen.

Verwacht werd dat dus ook Brussel zou bezuinigen. De Gruyter verduidelijkt echter dat de Commissie niet rood mag staan of geld overhevelen van één potje naar het andere. De Gruyter:

“Lidstaten willen niet dat projecten in hún landen sneuvelen om die elders te betalen. Dus moest Janusz Lewandowski, van de Europese Commissie, rekeningen doorschuiven naar 2012.”

    • Jeannine Julen